Зашто је на нову адресу у Подгорици стигла посебна порука из ЕУ пре него што су побројани гласови

CC0 / Pixabay / Црна Гора ЕУ - илустрација
Црна Гора ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјава известиоца Европског парламента (ЕП) за Црну Гору Тонина Пицуле, која је стигла пре коначних резултата парламентарних избора у Црној Гори, указује на бојазан ЕУ због промена које ће уследити. Отуда и та рана порука будућим властима у Подгорици о томе шта Брисел од њих очекује, сматра политиколог Јелена Вукојичић.

Одмах после прелиминарних резултата Центра за мониторинг, који су показали да је опозиција освојила власт у Црној Гори, Пицула је изјавио да је пред новим парламентом доста посла и да треба наставити преговоре са Европском унијом.

"Надам се да ће се поштовати чињеница да је подршка коју ЕУ ужива међу црногорским грађанима готово 70 одсто", поручио је функционер ЕУ.

То рано реаговање Брисела указује на то да је ЕУ јасно да је политичка ера Мила Ђукановића ствар прошлости и да је већина народа у Црној Гори рекла да хоће неку другачију политику, каже Вукојичић за Спутњик.

ЕУ послала поруку и пре него шти су побројани гласови

Она сматра да Запад, очигледно, већ неко време и не рачуна на Мила Ђукановића, јер они знају да процене када се неком њиховом сараднику ближи крај и да ту више ништа не може да се уради.

„Мислим да су они негде претпостављали да ово може да се деси, без обзира на све малверзације, манипулације, куповину гласова  и слично. Десило се и они сада размишљају шта даље после одласка Ђукановића у политичку историју, јер им је битан политички курс који ће Црна Гора заузети у будућности. То је оно што интересује и Американце и Европљане, то је онај следећи корак и упораво зато ми већ имамо изјаву Пицуле, пре него што су стигли коначни резултати“, каже саговорница Спутњика.

То је порука ЕУ шта очекује од партија које ће формирати нову власт у Црној Гори, истиче Вукојичићева и додаје – као што је то Мило Ђукановић редовно добијао захтеве из Брисела и Вашингтона и све их испуњавао.

© Sputnik / Александар МилачићОно што сада највише брине Брисел и Вашингтон је политички курс који ће Црна Гора заузети након победе опозиције. Отуда је и порука ЕУ о очекивањима од нових власти у Подгорици пожурила и пре коначних резултата.
Зашто је на нову адресу у Подгорици стигла посебна порука из ЕУ пре него што су побројани гласови - Sputnik Србија
Оно што сада највише брине Брисел и Вашингтон је политички курс који ће Црна Гора заузети након победе опозиције. Отуда је и порука ЕУ о очекивањима од нових власти у Подгорици пожурила и пре коначних резултата.

Страх од веза са Београдом и Москвом

На питање има ли у брзом реаговању Брисела и страха од приближавања Подгорице Београду и Русији, она каже да не верује да било ко може да сматра да ће Црна Гора сада направити неки потпуни заокрет. Вукојичић напомиње да опозиционе партије које ће формирати власт нису монолитне, ту су различити људи, има Срба, Црногораца, оних који су више оријентисани ка Истоку, као и оних окренутих Западу.

„Ови избори су били референдум за или против Мила Ђукановића. Мислим да то негде зна и Запад. Црна Гора под Милом Ђукановићем је имала једну потпуно екстремистичку, неприродну политику, екстремно антируску, екстремно антисрпску, екстремно прозападну, екстремно провеликоалбанску. Водили су једну потпуно шизофрену политику која их је довела овде где су сада“, мишљења је наша саговорница.

Вукојичићева, међутим, не спори да Запад зазире од промена, јер им је одговарало то шта је радио Мило Ђукановић, да у потпуности одвоји Црну Гору од Београда и да је у потпуности дистанцира од Русије.

„Сваки блажи став будуће власти и према Београду и према Москви ће за Запад бити негативан, али је то нешто на шта ће, ја верујем, морати да се привикну. Ове партије  које ће очигледно формирати владу сасвим сигурно неће направити заокрет од 180 степени, али ће морати да слушају глас грађана Црне Горе, а ти грађани дефинитивно, не мисле ни о Београду, ни о Москви оно што је мислио Мило Ђукановић“, уверена је Вукојичићева.

Оно чега се плаше ће, вероватно, у некој мери морати да прихвате, а то је једна избалансирана политика коју ће нова власт морати да води уколико жели да задржи ово поверење које је добила,  закључила је саговорница Спутњика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала