Ђукановић о изборима и новој влади, Вучића оптужио за медијску агресију

© AP Photo / Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је у интервјуу за „Њузмакс Адрија“ да га инциденти не изненађују и да су у Црној Гори, као и у региону, супротстављена два приступа, прозападни курс са једне и националистички са друге стране, који је сада, како је навео, пробуђен новим токовима.

„Инциденти нису никога изненадили, славље још мање. Разлога за славље победника увек има, али то славље увек подразумева цивилизован однос према другим грађанима и према очувању стабилности Црне Горе. Ми смо синоћ видели један излив нетолеранције, агресије и примитивизма. Покушаја обрачуна са људима који другачије мисле“, рекао је Ђукановић.

Он је додао да су не само у Црној Гори, већ и региону конфронтирана два погледа на будућност.

Штаб ДПС-а у Подгорици - Sputnik Србија
Почело је: Чека ли ДПС судбина пропалих странака

„Један је онај којег персонификује досадашњи састав власти у Црној Гори, који наше земље види у Европској унији и у европском и евроатлантском систему вредности. Насупрот томе имамо врло живахан онај национализам из деведесетих година који је у новим околностима, неким новим подстицајима пробуђен и који очекује да окрене точак историје унатраг, али мислим да то не може“, казао је Ђукановић.

Када је у питању формирање нове Владе, Ђукановић је оценио да верује да ће се ускоро видети расплет.

„Да ћемо од оних који ће располагати са 41 мандатом у парламенту добити њихову понуду за формирање Владе. Ја сада не желим да нагађам“, навео је он.

Упитан да ли су партије које ће имати 41 мандат у парламенту три опозиционе странке, он је одговорио:

„Видећемо. За сада имамо такву најаву. Доста су удаљени њихови програми“.

А на питање да ли ће он „покушати да утиче“, Ђукановић је казао:

„Не. Зашто би. Ако постоји нешто што их зближава то је жеља да смене ДПС. Где ћу бити ја — ја сам ту где сам, врло чврсто уверен у исправност својих политичких становишта“, додао је Ђукановић.

„Вучић пружао јаку подршку великосрпском национализму“

Ђукановић је рекао и да не може прецизно да каже зашто је изборни резултат такав какав је након парламентарних избора, али је истовремено оптужио председника Александра Вучића за, како је казао, јаку медијско-политичку агресију Београда, јер је српски председник пружао „јаку подршку великосрпском национализму“ у Црној Гори.

„Верујем да примећујете да од децембра, од усвајања Закона о слободи вероисповести, имамо јаку агресију медијско-политичку из Београда према Црној Гори”, рекао је Ђукановић.

Упитан од кога, Ђукановић прецизира: „Од свих, од мање више свих медија и свих политичких актера“ и, наравно, како је рекао, председника Вучића, пренео је Танјуг.

„Није ваљда да то треба откривати, он је давао подршку великосрпском национализму у Црној Гори”, казао је Ђукановић и додао да је на то упозоравао политичке представнике.

Актуелна политика Србије И Вучић имају, каже, две „проблематичне интенције“:

„Желе да се мешају у унутрашњу политику других држава и друга је да покушавају да релативизују политику великосрпског национализма у региону“.

Додао је да је он упозоравао да је то „неодговорно поигравање са духом из боце“, чему је и лично сведочио 90-их када је, каже, „тај исти дух пуштен из боце и када је произвео једну једну неподношљиву мржњу“.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић прокоментарисао прве резултате избора у Црној Гори

Понављати такву грешку, каже Ђукановић, након непуних 30 година касније и „таргетирати Црну Гору“ као што су тада „таргетирани Хрватска и Косово“, као и претварати Црну Гору и Црногорце у непријатеље је израз неодговорности.

То, тврди, сведочи да се води једна ретроградна политика Београда прећутно подржана из одређених, како наводи, центара, коју је Београд схватио као прилику да реактуелизује и реши српско питање у региону.

То, према Ђукановићу, значи покушај измене карактера Црне Горе.

На опаску да се прича да је њему Вучић помагао, Ђукановић каже: „То тврде они који су добили инструкцију за то, јер је било потребно закамуфлирати стварну мисију официјелне политике Београда, а то значи да за промену власти створи атмосферу где би Црна Гора постала део планираног српског света у троуглу Београд, Републике Српске и Подгорице”.

Упитан да ли ће се то десити, Ђукановић каже да неће, јер се, како је навео, изборни резултати мењају. Он је рекао и да се вара свако ко мисли да ће овај изборни исход да значи неко радикално усвајање свих оних решења у које верује „досадашња опозиција, а очекивана будућа власт“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала