Гутереш позива Минск да поштује право народа на мирно изражавање мишљења

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПрипадници белоруских безбедносних снага приводе учесника протеста у Минску
Припадници белоруских безбедносних снага приводе учесника протеста у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш позива белоруске власти да поштују право народа на мирно изражавање мишљења, саопштио је на брифингу портпарол генералног секретара Стефан Дижарик.
„Сви извештаји о мучењима су забрињавајући. Он са забринутошћу прати ову ситуацију“, прокоментарисао је Дижарик извештаје о мучењима у Белорусији.

Портпарол генералног секретара рекао је да је Гутереш позивао и наставља да позива власти у Белорусији да поштују право народа на мирно изражавање мишљења.

„Нико не сме да буде узнемираван или притваран због политике“, нагласио је Дижарик.

Према његовим речима, важно је да се нико не суочава са претњом насиља, што укључује не само демонстранте, већ и новинаре.

Лого новинске агенције Спутњик - Sputnik Србија
На протестима у Минску приведен и претучен новинар Спутњика

Раније је Канцеларија високог комесара УН за људска права саопштила да стручњаци УН имају информације о 450 случајева мучења и злостављања притвореника задржаних током протеста у Белорусији.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала