Зашто је Русија предала Кини тајне технологије за прављење атомске бомбе

© Fotolia / Romolo TavaniЕксплозија атомске бомбе
Експлозија атомске бомбе - Sputnik Србија
Пратите нас
Совјетски Савез је, током 50-их година 20. века, предао низ технологија Кини, које су биле потребне да се направи кинеска нуклеарна бомба. Овај потез је уједно био и доказ великог поверења две државе и њихових народа, изјавио је Сергеј Наришкин, председник Руског историјског друштва и директор Спољне обавештајне службе Русије.

Наришкин је у свом говору током руско-кинеске видео-конференције, посвећене обележавању 75. годишњице од завршетка Другог светског рата, подсетио да експерти сматрају да је бацање атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки у августу 1945. године ратни злочин.

„Није тајна, да је америчка демонстрација војне силе у Хирошими и Нагасакију имала карактер нуклеарне уцене, која је била усмерена против Совјетског Савеза. Совјетска наука и спољна обавештајна служба су прихватили изазов и ускоро је Совјетски Савез имао своје нуклеарно оружје, што је искључило могућност некажњене агресије из САД“, рекао је Наришкин.

Прво совјетско атомско наоружање је тестирано 29. августа 1949. године.

„Кинески научници су били упућени у наш нуклеарни развој, што је подразумевало и већи степен поверења наших држава и народа“, навео је он.

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаПрва совјетска атомска бомба РДС-1
Зашто је Русија предала Кини тајне технологије за прављење атомске бомбе  - Sputnik Србија
Прва совјетска атомска бомба РДС-1

Совјетски Савез и Кина су 15. октобра 1957. године потписале споразум који је предвиђао да се Кини предају бројне технологије за израду атомског оружја. За тестирање је био изабран полигон Лоб Нор.

Совјетски научници су помогли да се направи и пусти у експлоатацију 1958. године први кинески експериментални атомски реактор са тешком водом. У Кини је био направљен и експериментални циклотрон (циклотрони убрзавају наелектрисане честице помоћу високофреквентног наизменичног напона). Око 11.000 кинеских научника је прошло обуку у Совјетском Савезу, док су совјетски научници радили у Кини.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала