Какву је преговарачку платформу спремио Београд за састанак у Вашингтону

© Фото : pixabayБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић најавио је данас да се наша делегација припремила да у предстојећим разговорима о КиМ, у Вашингтону и Бриселу, понуди један озбиљна пакет за успостављање неупоредиво боље економске сарадње и инфраструктурно повезивање.

Ђурић, који је члан делегације која ће на челу са Александром Вучић учествовати у разговорима са представницима Приштине у Белој кући 4. септембра, истиче да ће тај пакет бити на обострану економску корист.

„Што се тиче наше делегације, на челу са председником, она носи платформу за економско повезивање која је резултат рада свих наших институција, експерата и озбиљних тимова, а у делегацији ће бити и министар финансија Синиша Мали, председник ПКС Марко Чадеж и ја“, навео је Ђурић за ТВ Прва, преноси Танјуг.

Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија
Ко иде у Белу кућу: Познат састав делегације из Београда за разговоре са Приштином у Вашингтону

То је нешто што може да створи шансе за младе људи свих националности и заиста смо окренути ка будућности, додао је директор Канцеларије за КиМ.

„На прошлост не можемо да утичемо, али на будућност можемо и морамо“, рекао је Ђурић.

Истиче да то може да буде добро и за једну и другу страну, као и да Србија жели да рационално и озбиљно разговара.

„Србија са пуно мудрости у овом тренутку настоји да избегне ситуацију да се нађе између чекића и наковња и да постане пиун у шаховској партији великих сила. Ми не треба да настојимо да се сврставамо на страну било које од великих сила које се такмиче за утицај и доминацију на нашем подручју и треба да водимо рачуна о српским интересима“, навео је Ђурић.

Каже да је Србија за компромис, али онај компромис који је фер и поштен.

„Наша делегација са председником континуирано ради на томе да отвори тржиште Косова и Метохије, као и тржиште целог региона за српске фирме и привреду која је убедљиво највећи извозник у нашем региону. Да отворимо нове путеве и нове пруге и авиолиније, да уклонимо царинске препреке и процедуре“, навео је Ђурић.

Већи економски раст и економско јачање, истиче, у данашњој геополитици се све своди на економско јачање Србје и то значи и јачање наше позиције у одбрани наших националних интереса.

Држаћемо српски курс и нећемо се пецати на удицу великих сила, а српски курс значи рад на отварању Србије за боље везе и са САД и ЕУ и са нашим традиционалним партнерима, поручио је Ђурић.

Како је рекао, велика је ствар што имамо прилику да изнесмо у Белој кући и о ситуацији у Дечанима и Пећкој патријаршији и свему кроз шта пролази наш народ.

То је прилика коју ће тим са председником Вучићем максимално да искористи, нагласио је Ђурић.

Он је казао да је Мирослав Лајчак јуче изјавио између осталог да решење мора бити засновано на међународном праву и да ће на томе чврсто инсистирати наша страна, пошто међународно право узима у обзир и Резолуцију УН 1244 која је саставни део међународног права, затим заштиту српских светиње на КиМ и да се омогуће људска права и друго.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала