Макрон у посети Либану, демонстрације у Бејруту /видео/

© AP Photo / Gonzalo FuentesФранцуски председник Емануел Макрон у посети Либану
Француски председник Емануел Макрон у посети Либану - Sputnik Србија
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон посетио је Либан други пут након стравичне експлозије у луци у Бејруту у којој је погинуло најмање 190 особа. Истовремено, у либанској престоници одржавају се протести организовани поводом 100 година од стварања претече савременог Либана.

Протести на Тргу мученика организовани су на стогодишњицу проглашења државе Великог Либана, која је претходила модерном Либану, и успостављања Бејрута као његове престонице.

Иначе, француски председник је раније данас на конференцији за новинаре изјавио да је период од наредних шест недеља од кључне важности за будућност Либана.

Макрон је изразио спремност да средином октобра буде домаћин међународне конференције за помоћ Либану, наводи Ројтерс.

Подсетимо, експлозија око 2.700 тона амонијум нитрата у бејрутској луци 4. августа разорила је добар део либанске престонице. Погинуло је најмање 190 људи, 6.500 је повређено, а 300.000 је остало без домова. Штета је процењена на између пет и 15 милијарди долара.

Два дана потом, избиле су насилне демонстрације на којима су грађани захтевали реформе. Епилог протеста је оставка либанске владе. Бивши амбасадор у Немачкој Мустафа Адиб добио је у понедељак мандат за састав нове владе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала