Москва: Русија се не меша у послове Белорусије, већ доприноси решавању проблема

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМосква узвараћа Чешкој: Двоје чешких дипломата до 17. јуна да напусте Русију
Москва узвараћа Чешкој: Двоје чешких дипломата до 17. јуна да напусте Русију - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија се не меша у послове Белорусије, већ доприноси решавању проблема, изјавио је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков коментаришући изјаве Вашингтона о могућим санкцијама Москви.

„Нисмо се мешали и не мешамо се у послове Белорусије, ми доприносимо решавању проблема са поштовањем могућности да Белоруси сами реше своје проблеме. А чути овакве сигнале и не први пут од Сједињених Америчких Држава, које се непрекидно мешају у послове других држава и то на најбезобзирнији и најгрубљи начин, не доживљавамо то као нешто необично “, рекао је Рјабков.

Заменик министра сматра да Сједињене Америчке Државе, уместо што шаљу упозорења о Белорусији, треба тој земљи да дозволе могућност да сама реши ситуацију онако како она сматра да је потребно.  

Раније је агенција Ројтерс јавила да би Вашингтон могао да уведе нове санкције Москви у случају „отвореног мешања“ Русије у послове Белорусије.

Помоћ Русије 

Председник Русије Владимир Путин објавио је да је у Русији формирана резервна јединица снага безбедности за помоћ Белорусији, која ће бити употребљена уколико буде потребно. Руски лидер истакао је да је то учинио на иницијативу белоруског председника Александра Лукашенка. Председник је подсетио да Москва има обавезе према Минску у области безбедности у оквиру Савезне државе и ОДКБ.

Сам белоруски лидер је за мешање у унутрашње послове земље оптужио западне земље. Он сматра да се протести у земљи воде из иностранства. Захваљујући тренутној ситуацији, нагласио је Лукашенко, закључио је ко је заиста блиски савезник земље.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала