Руски језик полако нестаје из украјинских школа

© AFP 2023 / DANIEL MIHAILESCUДеца у школи
Деца у школи - Sputnik Србија
Пратите нас
Од 1. септембра све школе у Украјини у којима се настава одвијала на руском језику обавезне су да од петог разреда наставу држе на украјинском. Притом, школе за друге националне мањине, чији су језици званични у ЕУ, још три године ће држати наставу на својим језицима.

Од 1. септембра у Украјини ће бити активна три модела учења украјинског језика. Први је предвиђен за аутохтоне народе Украјине који не живе у својој језичкој средини и који немају своју државу, пре свега кримске Татаре. За њих ће се до одређеног доба настава одвијати на њиховом језику, док ће упоредо учити украјински језик.

Други модел је предвиђен за школе са наставом на језицима националних мањина, који се односе на језике ЕУ. Тај модел може бити различит, на пример, настава на матерњем језику упоредо са учењем украјинског у основној школи. Међутим, број предмета чија се настава одвија на украјинском се сваке године повећава. У средњој школи бар 60 одсто предмета мора бити на украјинском језику.

Трећи модел наставе је намењен на остале националне мањине, укључујући и Русе. За такве заједнице настава у основној школи ће се одвијати на њиховом матерњем језику, упоредо са учењем украјинског, док ће од петог разреда најмање 80 одсто предмета бити на украјинском.

Државни језик у Украјини је украјински. Притом, Устав земље гарантује слободан развој, коришћење и заштиту руског језика и других језика националних мањина. Према званичним подацима из 2001. године, 29,6 одсто становништва Украјине се изјаснило да им је руски језик матерњи, док су истраживања показала да од 43 до 46 одсто становништва код куће говори руски језик.

 

Врховна рада Украјине је 2017. године усвојила закон који предвиђа да се настава у свим средњим школама одвија на украјинском језику. Ове године скупштина је донела нови закон у коме су детаљно одређена правила за прелазак на наставу на украјинском језику. Према подацима Министарства за образовање и науку, на крају школске године у земљи је било активно 125 државних школа у којима се настава одвијала на руском језику, као и 43 приватне школе.

Русија је позвала међународне институције за заштиту људских права УН, ОЕБС-а и Савета Европе да реагују на поступке украјинских власти због дискриминације руског језика.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала