Студенти на улицама у Минску: Ухапшено неколико особа /видео/

© Sputnik / Viktor TolochkoХапшење студената у Минску
Хапшење студената у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова школска година у Минску почела је недозвољеним протестима, а на улице су данас изашли студенти неколико престоничких факултета. Полиција је разбила протесте и ухапсила неколико људи.

На улицу су изашли студенти Белоруског државног универзитета (БГУ) и Лингвистичког универзитета. Први су се окупили поред зграде БГУ и скандирали пароле и аплаудирали.

Поред њих је било распоређено неколико полицајаца који су захтевали да се разиђу, али студенти нису реаговали. На лице места је стигло полицијско појачање, након чега су се студенти разбежали. Део је побегао у зграду универзитета. Након неколико минута полиција је отишла.

Поред Лингвистичког универзитета такође су се окупили студенти. Када су стигли припадници специјалних снага, део демонстраната се разбежао, део је ушао у зграду универзитета, није било хапшења.

Међутим, неколико десетина студената је остало напољу. Полиција је тражила да се разиђу, али нису желели. Део студената су силом натерали у зграду универзитета и закључали.

Портпаролка Главне управе полиције у Минску Наталија Ганусевич је потврдила да је неколико особа ухапшено, али није прецизирала о ком броју је реч. 

„Људе не киднапују како пишу поједини медији, већ их приводе припадници полиције. Пре тога се представе и објасне разлоге привођења. Све се одвија искључиво у законским оквирима“, рекла је Гарусевичева.

Након тога је неколико стотина студената поново формирало колону и изашло на Трг независности. Полиција их за сада не омета.

Студенти протестују против насиља и против резултата председничких избора у земљи.

Министарство образовања Белорусије објавило је саопштење на Телеграму у коме позивају студенте да се боре за своја права само мирним путем и у складу са законом, јер се само тако може постићи мир и безбедност за све.

Прочитајте још:

Лукашенко: Са Путином ћу сачувати отаџбину од Бреста до Владивостока

Лукашенко: Неће бити грађанског рата у Белорусији

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала