Све очи упрте у „битангу“ која је докрајчила Мила

© FB/Dritan AbazovicДритан Абазовић
Дритан Абазовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Након проглашења резултата избора у Црној Гори, славља у опозиционим изборним штабовима и весеља на улицама црногорских градова, једно име нашло се у фокусу политичке јавности. Медији у региону га сматрају „најбољом удавачом“ пред формирање нове црногорске владе, а његову странку „језичком на ваги“ за формирање владе.

Дритан Абазовић, лидер грађанске коалиције „Црно на бијело“, рођен у Улцињу у децембру 1985. године, држи кључ у рукама постизборне комбинаторике која може запечатити будућност Црне Горе.

Његова коалиција је на црногорским изборима освојила четири мандата у будућем парламенту, довољно да опозиционом блоку донесе већину посланичких места и досадашњи режим пошаље у историју.

На синоћњем састанку лидера три победничке листе усаглашена су четири принципа нове власти у тој држави.

Лидери коалиција, „За будућност Црне Горе“, „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“, које ће конституисати будућу Владу Црне Горе и реализовати изборну вољу грађана, Здравко Кривокапић, Алекса Бечић и Дритан Абазовић договорили су неколико принципа на којима ће почивати будућа власт.

Један од принципа је да ће нова, демократска власт бити експертска, конституисана од кадрова који су стручњаци из конкретних области, без обзира на њихову политичку, верску, националну или било коју другу особеност.

Абазовић је и раније говорио да Црна Гора заслужује да је води експертска влада.

„Добили смо мафију без новца, добили смо само срцем и знањем“

„Тридесет година смо чекали да се смени власт, многи нису веровали, али ови људи су веровали. Нека је свима срећно. Исписали смо историју, ко је гласао за ДПС није непријатељ државе, али мафија више неће владати овом земљом. Сви су добродошли, као што смо обећали. Знали смо да ћемо бити гејм ченџери, осетили смо то. Добили смо мафију без новца, добили смо само срцем и знањем. Црна Гора је заслужила да је у наредном периоду води експертска влада, морамо да испунимо жељу народа који су изборили слободу“, поручио је он на конференцији за медије.

Кадар из предизборног спота  председника Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића - Sputnik Србија
Албански четник - нови "продукт" избора у Црној Гори (видео)

У политичким водама је овај млади Албанац више од деценије, а од априла 2017. године је на функцији председника Грађанског покрета УРА, који је за кратко време придобио поверење бирача.

За Мила „битанга“, за неке „албански четник“

Био је један од оснивача политичке партије Позитивна Црна Гора 2012. године, која је тада освојила седам мандата, а Абазовић је постао најмлађи члан тог сазива Скупштине Црне Горе. Након подела у партији, 2014. године Абазовић напушта Позитивну Црну Гору и функционише као независни посланик до 2015, када се прикључује новооснованој УРА. 

Боравећи у посланичким клупама многима је запао за око када га је тадашњи премијер Мило Ђукановић, приликом препирке о „милионским кредитима које су узимале Ђукановићеве фирме“, назвао „битангом“.

Абазовић је увек пропагирао идеју мултикултуралности које се није одрекао ни у кампањи. Управо је тада и образложио зашто су га својевремено називали „албанским четником“.

„То је синоним за борбу против организованог криминала и корупције“, појаснио је Абазовић у предизборној кампањи.

„Потребан нам је Закон о вероисповести, али не овакав“

Говорећи о Српској православној цркви, Абазовић је изјавио да се слаже са тим да је потребан Закон о слободи вероисповести, али да он треба да буде „европски”.

„Сигуран сам да Црној Гори треба Закон о слободи вероисповести, али модеран и европски закон, и свака здраворазумска политика би за пола сата направила тај закон јер су ту спорни само неки чланови. Само желимо да имамо равноправан однос свих верских заједница, да их све доведемо у исту раван, а то ова власт није желела да учини“, рекао је Абазовић.

Он је рекао да се залаже за боље односе са суседима, те да му је жао што су тензије са Србијом достигле неприхватљив ниво, истакавши да је Црној Гори Србија најближа.

„Морамо да градимо најбољу могућу суседску политику, нарочито са Србијом јер нам је најближа, али и са земљама региона“, навео је Абазовић.

Академик Матија Бећковић, говорећи о црногорским изборима, споменуо је и Абазовића.

„Када би Дритан Абазовић сутра стигао у Београд, носила би га српска омладина на рукама. И то је порука свим Албанцима, о којима је још Марко Миљанов исписао најлепше странице. Тако да се та жива рана подељене и посвађане Црне Горе постепено лечи“, изјавио је Бећковић.

Студирао у Сарајеву, магистрирао у Подгорици

Абазовић је дипломирао на Факултету политичких наука Универзитета у Сарајеву, где је четворогодишње студије завршио за рекордне две и по године.

Као студент генерације је добитник „Златне значке“ и „Златне повеље“ тог Универзитета. Магистрирао је на Факултету политичких наука (ФПН) у Подгорици, а тренутно је докторанд на смеру политичке теорије.

Усавршавао се у иностранству, између осталог, на Универзитету у Ослу, Америци, Аустрији и Луксембургу.

Био је најмлађи и најактивнији посланик 25. сазива Скупштине Црне Горе. 

Алекса Бечић - Sputnik Србија
Бечић пружа руку мањинским коалицијама, Абазовић за експертску владу

Аутор је књиге „Космополитска култура и глобална правда“, као и десетак научних радова у регионалним и међународним часописима.

Теме које изучава везане су за политичку филозофију, глобализацију и етику.

Од средњошколских дана је активан у друштвено-политичком животу.

Оснивач је Омладинске групе Хелсиншког комитета за људска права, чији је фокус деловања било помирење младих у постконфликтним зонама бивше Југославије.

Као стипендиста норвешке организације „Фрид Орд“, био је учесник „Пис рисрч“ као и „Профешнл дивелопмент“ програма, а као гостујући предавач излагао је на Билги универзитету у Истамбулу и МСУ-Илиган Институту за технологију.

Био је активан у невладином сектору, као активиста НВО „Могул“ и „Нови хоризонти“. Пре уласка у парламент, обављао је функцију помоћника директора, а касније директора ТВ „Теута“ у Улцињу.

Писац је неколико стотина колумни, објављиваних у „Вијестима“, „Ал џазири“ и подгоричком порталу ПЦНЕН-у.

Абазовић је протеклих дана постао и веома популаран на друштвеним мрежама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала