Порука из Бундестага: Тровање Наваљног могуће само уз учешће Владе Русије

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаБундестаг
Бундестаг - Sputnik Србија
Пратите нас
Tровање Наваљног било је могуће само уз учешће Владе Русије, сматра представник немачке фракције у Бундестагу ЦДУ/ЦСУ.

Нервно-парализујући агенс из групе „Новичок“ којим је отрован Наваљни тешко је набавити и може се добити само у специјализованим лабораторијама, изјавио је портпарол параламентарне групе за спољну политику ЦДУ/ЦСУ Јурген Харт.

„Због тога је за парламентарну групу ЦДУ/ЦСУ очигледно да је ова отровна супстанца могла да се купи и произведе само уз помоћ Владе Русије“, истакао је Харт.

„Детаљна анализа специјалне лабораторије Бундесвера не оставља сумње да је Алексеј Наваљни, као и Сергеј Скрипаљ пре тога, отрован високо ефикасним отровом из групе ‘Новичок’. Ово потврђује наше најгоре страхове. Овај отров је тешко произвести и може да дође само из високо специјализованих лабораторија“, навео је Харт.

Фракција ЦДУ/ЦСУ не искључује могућност увођење нових санкција Русији због ситуације са тровањем руског блогера Наваљног, додао је Харт.

„Немачка би, заједно са другим државама Европске уније, требало да изради заједнички став према Русији, који не искључује даље санкционе кораке“, прецизирао је он.

Немачка влада је, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила раније да је руски опозиционар Алексеј Наваљни „отрован“ супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

С тим у вези, портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да Берлин није обавестио Москву о својим закључцима и да Русија нема такве податке. Министарство спољних послова Русије је, са своје стране, истакло да Русија чека одговор Немачке на захтев о ситуацији са Наваљним.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала