Пљевљаци на литији - Sputnik Србија

„Можда ћемо у литије и за џамије“: Срби у Црној Гори у одбрани исламских светиња /фото, видео/

Пратите нас
Страх режима Мила Ђукановића од губитка власти у Црној Гори обистинио се пре три дана, али да одлазак са власти ДПС и њених партнера неће протећи глатко сведоче последњи догађаји у Црној Гори.

На делу је покушај прекрајања изборне воље грађана и, према оценама многих, распиривање подела и мржње у црногорском друштву. У просторијама Општинске изборне комисије (ОИК) Подгорица била је и полиција која је испитивала случај скривања купона са гласачког места од стране овлашћених представника ДПС-а. Касније је ухапшена Милена Орландић, која је у име ДПС вршила увид у изборне материјале, под сумњом да је покушала да склони два контролна купона бирачких места како се не би слагали са бројем гласачких листића.

Грађански покрет УРА јавио је да се и у Котору исто дешава крађа купона са гласачког места. Раније су каменоване просторије Исламске заједнице у Пљевљимa и остављена је језива порука на вратима.

Уз све то, за 6. септембар најављено је окупљање присталица досадашњег режима, а позив за скуп масовно је дељен са званичних налога ДПС-а.

После напада на просторије Исламске заједнице, јавила су се бројна удружења Срба у Црној Гори, великодостојници и свештеници СПЦ, који су понудили подршку и помоћ у одбрани од провокација, желећи да заштите комшије друге вере.

Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:39 02.09.2020
Алекса Бечић - Sputnik Србија

Председник Демократа Алекса Бечић казао је вечерас у Пљевљима да су сви функционери те партије на челу са њим спремни да чувају све објекте Исламске заједнице у Црној Гори.

„Желео сам да дођем и да и личним присуством, у друштву и Хасана и Менсура и Смаја и свих других наших функционера и чланова Демократа из Пљеваља пошаљем, још једном поруку подршке и заштите нашој браћи исламске вероисповести у Пљевљима. Мир, суживот, издизање изнад подела, толеранција, солидарност... јесу нешто што је насушна потреба нашег друштва. То је нешто што жели огромна већина, убедљива већина свих грађана Црне Горе, свих вера и нација. Зато ја позивам на мир, на хладну главу, на мудрост, да се на ове покушаје удбашких провокација и јефтиних рукописа које смо много пута гледали досад одговори достојанствено, одговори мудро”, рекао је Бечић.

Истакао је да је ово покушај да се скрене фокус са кључне теме, а то је „да је у недељу вече исписана, историја у Црној Гори“.

„И да закључим: као што су Албин Ћеман и Џенан Колић стали, када је требало, у заштиту цркава у Црној Гори, тако смо ми, данас, овде, да станемо, заједно са нашом браћом, у заштиту сваке џамије у Црној Гори, сваког објекта Исламске заједнице, тако да тај ко, евентуално, помишља или је помишљао да крене на неку џамију или да крене да угрози право припадника Исламске заједнице у Црној Гори, прво ће морати да удари на Алексу Бечића“, рекао је лидер Демократа.

22:37 02.09.2020
21:53 02.09.2020

Имам у Херцег Новом, ефендија Хусеин Хоџић, изјавио је поводом напада на просторије Исламске заједнице у Пљевљима да су, све до предаје власти, садашња власт и њени представници обавезни да одржавају и спроводе ред у Црној Гори.
„Очекујем од свих политичких структура, и поражених и победника на одржаним парламентарним изборима, да пораде на смиривању ексцесних тензија и ситуација. Ово се посебно очекује од српског блока, а да не говорим да то треба да чине још више они из владајућих структура, посебно досадашњи бошњачки министри“, навео је Хоџић.
Хоџић је истакао да је победа опозиције чиста и поштена и да је „срамота ДПС-а, који би сада протестима да поврати оно што је витешком изборном борбом свих против свакога, изгубио, осим ако је најављени митинг опет оно што је био и Закон о слободи вероисповести, нешто што је дошло од спољног фактора, да нас опет завади“.
„Свим срцем желим, као што желим и самоме себи, да напокон завлада мир и правда у Црној Гори. Поражени треба да честитају победницима, а не да позивају на контрамитинге“, навео је Хоџић, објавила је Митрополија црногорско-приморска.

21:14 02.09.2020
20:49 02.09.2020

У Подгорици је, на иницијативу ДПС-а, одржан састанак на ком су поред лидера те партије, учествовали лидери Социјалдемократа, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Демократске уније Албанаца, Демократске партије, Форце, Либералне партије и ХГИ, преносе „Вијести“.

У саопштењу ДПС-а истиче се да је на састанку „једногласно договорено заједничко деловање ових партија у оквиру савеза за европску, грађанску, антифашистичку Црну Гору“.

Наводе да су лидери овог блока једногласни у ставу да је он „отворен и за друге партије сличних програмских опредељења, али као и за све прогресивне друштвене снаге и појединце који су спремни да у новонасталим околностима у којима може бити угрожена независност и самосталност Црне Горе допринесу остварењу заједничких стратешких европских циљева“.

20:21 02.09.2020

У одбрану исламских светиња, које су последњих дана нападане у Црној Гори, стали су бројна српска удружења, свештеници СПЦ, Срби у Црној Гори.

Тако су, после свештеника и Здравка Кривокапића, који су посетили Пљевља како би подржали тамошње муслимане после инцидената у том граду, у заштиту комшијских светиња стали и Беранци и Никшићани. Корисници друштвених мрежа коментарисали су ову међуверску и међунационалну подршку пред провокацијама и речима „можда ћемо у литије и за џамије“, алудирајући на одбрану светиња СПЦ. Тиме су, како наводе, исказали подршку комшијама друге вере који су се нашли на мети провокација како би се изазвали инциденти и направио хаос после пораза владајуће ДПС на изборима.

19:35 02.09.2020

Представници удружења „Свети Сава“ забринути због напада на имовину Исламске заједнице у Пљевљима понудили су да заштите имовину муслимана у Бијелом Пољу

Предсједник Меџлиса Исламске заједнице Бијело Поље, Харис Куртћехајић главни имам Енис еф. Бурџовић и имам Менсур еф. Касумовић разговарали су са  представницима НВО „Српско друштво Свети Сава“, преносе „Вијести“.

„Захваливши на жељи да се тензије смире истакнута је обострана заинтересованост на том плану. Увек је истицано да је Бијело Поље пример мултиверске и мултиетничке толеранције, а сада је прилика да се то стварно и докаже. Представници удружења „Свети Сава“ забринути због напада на имовину Исламске заједнице у Пљевљима понудили су да заштите имовину муслимана у Бијелом Пољу. Захваливши се на таквој понуди, представници Меџлиса су закључили да у овом тренутку чврсто верују у добре комшијске односе и сматрају да насртаја на вакуфску имовину у Бијелом Пољу неће бити“, пише на Фејсбук страници Меџлиса Исламске заједнице Бијело Поље.

Кажу да застрашивањима, подизању тензија и мржњи нема места међу људима који живе и планирају да живе у Бијелом Пољу, немају резервни родни град ни резервну домовину.

„Бијело Поље нека остане као и до сада, пример где се различитост уважава и поштује, а сви муслимани и православци имају дужност да то сада потврде. Такође, овим путем апелујемо да нико не покушава давати изјаве у име Исламске заједнице мимо њених званичних и легитимних представника“, поручили су на Фејсбук страници Меџлиса Исламске заједнице Бијело Поље.

14:18 02.09.2020

Поводом догађаја у Пљевљима, на свом профилу на Фејсбуку огласио се биши муфтија и актуелни амбасадор Србије у Саудијској Арабији Мухамед Хамди Јусуфспахић.

14:02 02.09.2020

Млади коалиције "За будућност Црне Горе" протестовали су данас кратко испред Центра безбједности (ЦБ) Пљевља одакле су позвали начелника ЦБ Пљевља Драгана Славуља и командира станице полиције Милана Јовића да кажу имена изгедника, инцидената који су се посљедњих дана дешавали у Пљевљима.

"Ми основано тврдимо да је ово дјело државне безбједности. Командир Јовић и Славуљ знају ко су изгредници, постоје снимци. Ми имамо снимке. Ако они не буду рекли ми ћемо јавно изаћи и казати ко је ово урадио, ово недјело у Пљевљима.

Падом режима Мила Ђукановића, Муслимани и Бошњаци нису изгубили у Пљевљима већ су добили сви часни и поштени људи. Изгубили су искључиво пљачкаши, криминалци, уцјењивачи, и трговци људским душама“, рекао је љекар Дарио Вранеш, испред коалиције "За будућност Црне Горе".

14:00 02.09.2020

Најоштрије осуђујемо напад на Исламску вјерску заједницу у Пљевљима. Будући да због тренутних административних процедура на граници нисмо у могућности да лично посјетимо Исламску заједницу и изразимо наше саосјећање поводом немилих догађаја, то ће данас учинити наши свештеници из Пљеваља.

 

Епископ милешевски Атанасије  - Sputnik Србија

Чин каменовања Исламске заједнице у Пљевљима изазвао је у нашем срцу неизмјерну тугу, као и у сваком православном хришћанину Милешевске епархије. Камен бачен на Исламску заједницу је истовремено и камен бачен на Манастир Свету Тројицу. 

Молимо се Богу да унесе мир у свако узнемирено срце и да стане на пут злим људима који безочно ударају на исламске светиње.  Позивамо надлежне органе да што прије открију починиоце и казне их по закону.

13:28 02.09.2020

Непознати вандали оштетили су протекле ноћи улазна врата цркве светог Николаја у Никољцу, у Бијелом Пољу.

"Верујемо да се ради о исценираним провокацијама појединаца и позивамо вернике да не наседају на њих", казао је парох бјелопољски, свештеник при овоме храму Милосав Јовановић.

Вандали су, казао је, оштетили браву, али нису успели да отворе цркву, пренеле су подгоричке Вијести.

13:27 02.09.2020
13:26 02.09.2020

Позивамо одлазећу власт да покаже макар мало достојанства и да прихвате пораз на недјељним изборима, а не да се у очајању поново баве преварама, поручио је једдан од лидера Демократског фронта Андрија Мандић реqгујући на покучај крађе гласачких купона једне од активисткиња ДПС-а

“Јадно и биједно дјелује њихова намјера да крађом купона са бирачких мјеста и отимањем изборног материјала некако умање и оскрнаве велику побједу народа од 30. августа. Пошто су ухваћени на дјелу, вјерујем да знају и то да, осим срамоте коју наносе себи и својим породицама, оваквим непочинствима улазе у зону кривичне одговорности”, казао је Мандић.

Он је доддао да је ово је слика једног режима коме су манипулације у крви, И за који правила постоје само зато да би их кршили, те да они не желе да поштују оно што важи за све, већ да то изиграју и обесмисле.

13:20 02.09.2020

Једна од овлашћених представница Демократске партије социјалиста (ДПС) покушала је свјесно да склони контролне купоне бирачких мјеста како би дошло до поништавња гласања на том бирачком мјесту, саопштио је кандидат за посланика платоформе „Црно на бијело“, Милош Конатар.

Он је обијаснио да је извјесна М.О. то урадила на бирачком мјесто код булевара Саве Ковачевића у Подгорици, гдје је гласало око хиљаду грађана, на начин што је један купон бацила испод стопала, а други испод столице.

“ДПС је имао мотив да приликом прегледа отуђи контролне купоне како се не би слагали са бројем гласачким листића, чиме би се створили услови за поништавање гласања са тог мјеста”, казао је Конатар.

Конатар је нагласио да се ради о највећем прекршају, те да су у ДПС свјесни тога покушали да прекроје изборну вољу грађана

13:18 02.09.2020

Након синићњег напада на просторије Исламске заједнице у Пљевљима реаговали су актвисти коалиције "за будућност Црне Горе" уз поруку - "Ако треба ових дана бранићемо ислам с' вама!"

Из Демократске Црне Горе такође су реаговали поручивши да ће представници, активисти и симпатизери Демократа даноноћно мотрити и организовати чување Хусеин пашине џамије, објеката Исламске заједнице као и свих осталих светиња суграђана исламске вјероисповијести.

Из општинског одбора Демократа навели су да одлазећи режим у Пљевљима већ трећи дан покушава да изазове вјерску и националну нетрпељивост и да направи раздор међу комшијама и пријатељима.

13:17 02.09.2020
13:16 02.09.2020
13:14 02.09.2020

Више прочитајте овде.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала