Медојевић: Споразум о стратешком партнерству са Србијом, најважнијим партнером

© AP Photo / Risto BozovicЛидер Покрета за промене Небојша Медојевић
Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Покрета за промјене Небојша Медојевић изразио је уверење да Црна Гора, са својим најважнијим спољнополитичким партнером – Србијом, мора да склопи „споразум о стратешком партнерству“, којим ће се дефинисати стратешки национални интереси двеју држава и договорити сви међусобни односи, преноси портал „ЦдМ“.

Такав споразум морао би, како каже, да у потпуности уважи мултиетнички карактер државе Црне Горе и постигнути договор са мањинским народима о њиховој пуној интеграцији у државу Црну Гору, уз поштовање најстрожих међународних стандарда којима се штите права мањина.

Медојевић сматра да стабилност Црне Горе мора бити заснована на превазилажењу вишевековних идентитетских спорења и сукоба између „црногорских Црногораца и црногорских Срба“ и њиховом искреном и истинском помирењу.

„Консензус око чланства Црне Горе у ЕУ и неопходности коренитих реформи у циљу остваривања тог циља је први доказ да је договор о будућности државе у Црној Гори могућ. Кроз преговоре о чланству Црна Гора ће морати да се радикално мења набоље и да постепено постаје другачија, боља, демократска и правна држава са стабилним институцијама заснованим на владавини права и сили закона, а не закону силе. У Црној Гори више никад, нико не сме бити изван и изнад закона“, поручио је Медојевић.

Он је навео да се тек одласком Ђукановића са политичке сцене стварају услови за почетак дијалога о новом „Пакту за стабилност државе Црне Горе“, преноси Танјуг.

Писмо министрима: Хвала што сте спречили држављане Црне Горе да дођу

Користим ову прилику да Вам се срдачно захвалим на деловању ваше Владе у спречавању доласка одређеног броја држављана Црне Горе који деценијама већ живе у вашој земљи, а који су раније долазили и подржавали режим Мила Ђукановића који је коначно пао, поручио је Медојевић у писму министрима унутрашњих послова Њемачке Хорсту Зехоферу, Швајцарске Алану Берсету, Аустрије Карлу Нехамеру и Луксембурга Тањи Бофердинг.

„Захваљујући вашим напорима, успели смо да у Црној Гори, мирним путем сменимо посљедњу комунистичку власт. Сада нас чека огроман посао. Нова влада мора да спроведе озбиљне реформе како би се Црна Гора опоравила. И то неће бити лако. Радујемо се наставку наше сарадње. Црна Гора остаје посвећена свом европском и укупном спољнополитичком курсу“, поручио је Медојевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала