Немачки министар: Како ће Европа реаговати у вези с Наваљним зависи од понашања Русије

© AP Photo / Christoph Soeder / DPAКлиника Шарите в Берлине
Клиника Шарите в Берлине - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф немачке дипломатије Хајко Мас позвао је руске власти да пронађу одговорне за „тровање“ блогера и опозиционара Алексеја Наваљног и приведу их правди. Реакција Европе зависиће од понашања Русије, додао је.

„Сада знамо да се радило о нападу уз примену хемијског нервно-паралитичког средства. Важно је да се у Русији спроведе истрага и одговорни приведу правди“, рекао је немачки министар на заједничкој конференцији за новинаре са министарком одбране Анегрет Крамп-Каренбауер.

Он је додао да ће Берлин са партнерима у НАТО и ЕУ у наредним данима размотрити како да реагују на овај инцидент, а да ће понашање Русије бити пресудно у доношењу одлуке.

„Ми категорички осуђујемо тај напад. Без одлагања ћемо информисати наше партнере у ЕУ и НАТО о новим информацијама. У наредним данима ћемо размотрити како да Европа реагује на одговарајући начин. Одлуку ћемо донети у зависности од тога како се буде понашала Русија“, рекао је Мас.

Раније данас немачка влада је саопштила да су војни токсиколози установили да је руски блогер и опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе „Новичок“.

На иницијативу болнице „Шарите“ специјализована лабораторија Бундесвера спровела је токсиколошке анализе користећи узорке добијене од Алексеја Наваљног. На тај начин су пружени недвосмислени докази о присуству отровног хемијског нервног агенса из групе „Новичок“, изјавио је портпарол немачке владе Штефен Зајберт.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала