„Огањ“ лансирао ракету „Алас“, ускоро добија два још моћнија пројектила /видео, фото/

© Darimir BandaМодуларни вишецевни ракетни систем Огањ.
Модуларни вишецевни ракетни систем Огањ. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На полигону Техничког опитног центра у Никинцима, у оквиру интерних испитивања Модуларног вишецевног ракетног система ЛРСВМ М18 „Огањ“, обављено је лансирање вођене ракете „Алас“ са IC главом за самонавођење, а ради провере карактеристика земаљске станице за вођење ракета, интеграције контејнера и припадајуће електронике на оруђе.

Ракета има врло савремену аеродинамичку конфигурацију, комбиновану погонску групу (чврсти стартни мотор и турбо млазни маршевски мотор), савремени концепт вођења отпоран на ометање (инерцијална навигација у почетној и средњој фази лета, термовизијска глава за завршно самонавођење повезана са земаљском станицом оптичким каблом и радио-линком) до максималног домета од 25 километара и намењена је за уништавање оклопних, као и стационарних утврђених циљева.

Гађање ракетом „Алас“ извршено је на стационарни циљ на даљини 10.5 километара. Опит је један из серије потребног броја лансирања и изведен је као наставак претходних испитивања са инертним и ракетама са програмираном путањом овог типа. Опит је успешно изведен, саопштило је Министарство одбране.

© Darimir BandaМодуларни „Огањ“ се налази у завршној фази интерних испитивања.
„Огањ“ лансирао ракету „Алас“, ускоро добија два још моћнија пројектила /видео, фото/ - Sputnik Србија
Модуларни „Огањ“ се налази у завршној фази интерних испитивања.

Модуларни „Огањ“ се налази у завршној фази интерних испитивања. По успешној реализацији завршних испитивања очекује се његово увођење у наоружање Војске Србије. Ради се о високо аутоматизованом артиљеријском оруђу, које осим унапређења постигнутих код претходне верзије - ЛРСВД М17 „Огањ дигитализовани“, има и нове борбене могућности и значајно ће унапредити способности наше ракетне артиљерије.

Може да гађа свим врстама постојећих невођених ракетних пројектила којима располаже Војска Србије, укључујући и пројектиле домета 40 километара који су већ развијени, ракетне пројектиле домета 50 километара који су у развоју, као и ракете са корекцијом путање и вођене ракете.

Ракета „Алас“ није ни финална ни најмоћнија ракета која ће бити лансирана из овог система. У Војнотехничком институту се развијају и ракете „Кошава-1“ и „Кошава-2“ и тиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на више од 50 километара и оне ће имати бојеве главе велике разорне моћи, способне да униште јако утврђене циљеве, тактичког и оперативног значаја.

© Darimir BandaМодуларни „Огањ“ може да гађа свим врстама постојећих невођених ракетних пројектила којима располаже Војска Србије.
„Огањ“ лансирао ракету „Алас“, ускоро добија два још моћнија пројектила /видео, фото/ - Sputnik Србија
Модуларни „Огањ“ може да гађа свим врстама постојећих невођених ракетних пројектила којима располаже Војска Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала