Присталице и противници Лукашенка среле се у центру Минска

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПристалице белоруске опозиције на протесту у Минску
Присталице белоруске опозиције на протесту у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Група присталица актуелног председника Белорусије Александра Лукашенка и присталица опозиције истовремено је одржала митинге на Тргу независности у Минску.

Мања група Лукашенкових присталица дошла је до групе нешто бројнијих демонстраната, који су се већ традиционално постројили у круг на тргу. Број учесника са обе стране није прелазио неколико десетина људи. Група са белоруским државним заставама два пута је обишла фонтану и приближила се људима са бело-црвено-белим заставама, који су у међувремену плесали и играли коло.

У једном тренутку, обе групе почеле су у хору да скандирају „Белорусија“, али су председникове присталице прекинуле једногласно скандирање. Провладина група била је мање енергична и није покушавала да привуче пажњу осим узвикивањем назива земље. У одговор на њихово скандирање присталице опозиције су викале: „Ми смо један народ!“ У једном тренутку представници обеју страна пришли су једни другима и почели мирно да се препиру.

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаПристалице белоруског председника Александра Лукашенка на митингу у Минску
Присталице и противници Лукашенка среле се у центру Минска - Sputnik Србија
Присталице белоруског председника Александра Лукашенка на митингу у Минску

У близини није било припадника снага безбедности, осим припадника полиције. На тргу су се преко разгласа затим чули позиви да се окупљени разиђу и Лукашенкове присталице су то и учиниле. Њихови противници остали су још неко време на тргу, а затим се такође разишли узвикујући: „Сваки дан“.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала