Путин ће се обратити Генералној скупштини УН

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедиште Организације уједињених нација у Њујорку
Седиште Организације уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
На јубиларном 75. заседању Генералне скупштине УН у Њујорку биће приказано видео-обраћање руског председника Владимира Путина, наводи се у саопштењу те организације.

Дебате ће се одржати од 21. до 29. септембра. Први дан општих расправа 22. септембра отвориће председник Бразила Жаир Болсонару, затим следи говор америчког колеге Доналда Трампа. Након њих ће се обратити лидери Турске, Кине, Чилија и Кубе.

Председник Русије је на списку под бројем седам. На заседању ће говорити и председник Ирана Хасан Рохани, као и француски лидер Емануел Макрон.

За 23. септембар је планирано обраћање председника Украјине Владимира Зеленског и лидера Венецуеле Николаса Мадура.

Председник Либије и премијер Јапана ће одржати говор 24. септембра.

Како се очекује, премијер Велике Британије Борис Џонсон ће се обратити 26. септембра. Што се тиче Белорусије, говор ће одржати шеф дипломатије Владимир Макеј. За исти дан је планирано и обраћање заменика премијера Сирије.

Списак заседања је и даље прелиминарни. Током општих расправа треба да говоре лидери 121. земље, затим 54 шефа владе, 16 шефова дипломатије, један заменик премијера, један потпредседник.

За сада је само амерички лидер Доналд Трамп говорио да постоји могућност да лично учествује у заседању Генералне скупштине УН.

Раније је актуелни председавајући Генералне скупштине УН Тиџани Мухамед Банде предложио да се дебате одрже без личног присуства лидера. Он их је позвао да сниме видео-обраћања која ће се емитовати у сали Генералне скупштине, где би било присутно највише двоје дипломата који би представљали сваку земљу. Међутим, лидерима није забрањено да лично присуствују.
Подсетимо, Њујорк, где се налази седиште Генералне скупштине УН, у почетку је био центар пандемије вируса корона у САД. У пику епидемије је умирало више од 700 људи дневно. Због такве епидемиолошке ситуације заседања Генералне скупштине УН се неће одржати у уобичајеном формату.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала