Шарчевић: Пријава против родитеља због ђака који је дошао у школу заражен короном

© Sputnik / Радоје Пантовић / Министар Младен Шарчевић
Министар Младен Шарчевић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Основној школи „Браћа Јерковић“ из Железника на наставу је јуче дошао ученик трећег разреда, за кога је утврђено да је позитиван на корону, а против родитеља који су послали дете у школу поднета је пријава Центру за социјални рад.

Цела породица тестирала се на вирус корона дан раније, а родитељи су дете послали у школу, пре него што су стигли резултати теста.

Министар просвете Младен Шарчевић каже за Танјуг да је Министарство одмах реаговало, да су деца која су била са зараженим дечаком у групи и њихова учитељица изоловани и да ће пратити наставу од куће.

„Сугерисали смо школи, они су правно лице, да се покрене пријава Центру за социјални рад за небригу о деци и видећемо шта ће бити епилог, пратићемо. То је моја мера, ја другу немам. Закон о породици даје надлежност Центру за социјални рад, а ми можемо да иницирамо, као што јесмо“, навео је он.

Он каже да „не може да верује“ да су родитељи послали дете у школу, дан након што се цела породица тестирала.

„Добро је да су сва деца имала маске. Ово је било неочекивано, посебно што је мајка детета здравствени радник“, рекао је он.

Директорка школе Виолета Марковић каже да је јуче по завршетку наставе, обавештена да је један ученик трећег разреда позитиван на вирус ковид 19, а да је био на настави.

„Предузете су све мере према упутству о поступању у тој ситуацији и према препорукама Кризног штаба, а ученици који су јуче похађали наставу у тој групи и учитељица, са којима је тај ученик био у контакту, наставу ће наставити да реализују онлајн“, рекла је Марковићева.

Заражени ученик није имао никакве симптоме, а ученици те групе као и учитељица све време носили су заштитну маску, као и сви остали ученици и запослени у школи и поштовали препоручене епидемиолошке мере.

Директорка каже да ће друга група ученика истог одељења, наставу ће наставити да прати у школи.

„Мајка зараженог ученика, у уторак, након завршене наставе, око 14 сати, обавестила нас је да је дете добило позитиван резултат теста на ковид 19. Тестирању су били подвргнути сви чланови породице, дан раније, у понедељак, 31. августа 2020. али мајка о томе ни школу ни учитељицу није обавестила, већ је дете послала у школу“, навела је Марковићева.

Директорка каже да су о свему обавестили Градски завод за јавно здравље, Школску управу Београд и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. У школи је извршена дезинфекција свих просторија у складу са мерама епидемиолошке службе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала