Споразум Израела и Емирата америчко чедо и резултат тајних веза Тел Авива

© AFP 2023 / JACK GUEZзаставе УАЕ и Израела
заставе УАЕ и Израела - Sputnik Србија
Пратите нас
Успостављање дипломатских односа између Израела и Уједињених Aрапских Емирата не би требало да представља изненађење, с обзиром на тајне и јавне везе које је Тел Авив годинама одржавао са државама Залива.

Тајне везе, пре свега у области безбедности, Израел је одржавао са Саудијском Арабијом, Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) и Оманом, а касније их је проширио и на Бахреин, објашњава новинар, дугогодишњи дописник српских медија са Блиског истока, Бошко Јакшић.

Истовремено, Израел је 2015. отворио дипломатско представништво у Абу Дабију, а овај град посетили су и високи израелски званичници. Израелски спортисти учествовали су на регионалним такмичењима у УАЕ, а Израел би требало да буде и један од учесника Светске изложбе, чије је отварање, због епидемије корона вируса, одложено за 2021.

Иза свега стоје САД

Иза свих ових активности стоје САД, најзначајнији патрон свих страна. Ипак, ни америчка жеља за нормализовањем односа између Израела и УАЕ не би била довољна да не постоји осећај од иранске претње, који је на истој страни окупио и земље Залива, и Израел, и САД.

„После Саудијске Арабије несумњиво је да су Емирати најзначајнија земља Залива. Не заборавимо да су имали војнике у рату у Јемену, пре него што су их повукли. Емирати су сада веома ангажовани у подршци генералу Хафтару у Либији. Дакле, показују једну амбицију да буду, барем нека врста регионалне полусиле“, констатује Јакшић.

Међутим, како ће нормализација односа Израела и УАЕ утицати на палестинско питање, које Јакшић назива „ретком тачком окупљања арапског света“?

Основ за постизање споразума тако да се ова ретка тачка уједињења не наруши пронађена је у речима емиратског поглавара, шеика Бин Заједа, да је убедио израелског премијера Бењамина Нетанијахуа да одустане од за 1. јули заказане анексије више од једне трећине Западне обале. Међутим, према Јакшићевим речима, тврдња да је поглавар УАЕ учинио велико добро Палестинцима веома је проблематична.

„Прво, велико је питање да ли је Нетанијаху заиста био спреман да у овим околностима, сада, ових недеља изврши анексију, имајући у виду да Американци нису баш склони једном таквом кораку који води директном распалмсавању свих блискоисточних страсти. Друго, Нетанијаху је рекао да је одустајање привремено. Дакле, то није никакав велики корак“, каже Јакшић.

Крити се иза Палестинаца је цинично, али то показује прави однос, не само УАЕ према Палестини, већ и других арапских држава, додаје он.

Реакција Палестине говори сама за себе – одбили су споразум и повукли амбасадора из Абу Дабија, сматрајући, изгледа да су УАЕ спремне да издају палестинску ствар.

„Арапска улица“ се не пита много

Према Јакшићевом мишљењу, арапске државе неће имати јединствен став према најновијем потезу тел Авива и Абу Дабија.

„Оно што се зове „арапска улица“ не пита се много. Читав један блок, пре свега заливских земаља, па и Египат и Јордан, све прозападно оријентисане арапске земље, наравно да немају ништа против. Остају само они који би се питали, али се данас не питају – Сирија, која је данас у стању каквом јесте и Либија, која је у стању каквом јесте. Тако да ће све проћи без већих турбуленција. Остају само озбиљни политички ожиљци“, каже Јакшић.

Укратко, ради се о успеху дипломатије Бењамина Нетанијахуа, који је, у тренутку када очекује три суђења због корупције и када је влада којом председава нестабилна, уложио много напора да оствари овакав један споразум. Због тога и спектакл којим је први комерцијални лет на линији Тел Авив-Абу Даби окружен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала