„Срби су вековима овде присутни“: Зашто је бесна Српска заједница у Аустрији

© PixabayБеч
Беч - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Заједнице српских клубова у Бечу Лука Марковић осудио је иницијативу за добијање статуса мањине за Босанце који живе у Аустрији.

Они су такође осудилии захтев странке "Социјална Аустрија" (СоеЗ), која се изјаснила за доделу статуса мањине свим заједницама са простора бивше Југославије, као и Турске, али је осудио и реаговање министарке интеграције Аустрије Сузане Раб на те иницијативе.

"Ми, као представници највеће заједнице грађана са простора бивше Југославије већ смо те иницијативе осудили и не дозвољавамо да се ми као организација и српска заједница злоупотребљавамо у политичке сврхе", навео је он у писму упућеном министарки интеграције Сузани Раб.

Раб је, раније, осудила иницијативу Босанског академског друштва у Аустрији, те поручила да мигрантске заједнице не могу добити статус мањине у Аустрији.

"Заједница српских клубова у Бечу сматра да је ваша изјава, у којој сте јасно оценили апсурдном и одбили тежњу представника поједначних мигрантских заједница за добијањем статуса мањине, непримерном. И вашу паушалну реакцију на горе наведене захтеве не можемо разумети. Молимо вас да нам разјасните вашу изјаву да мора бити јасне разлике између миграната И етничких заједница, те да када неко имигрира у Аустрију интеграција мора бити циљ", поручио је он.

Правно гледано, указује Марковић, разлика између миграната И етничких заједница је јасно дефинисана, али разлика у емпиријском схватању српске заједнице је временски период. При чему је, додаје, интеграција само прелазни облик миграната у етничку заједницу.

"Срби су већ вековима присутни у Аустрији, при чему је имиграција протеклог века јасно нарасла. Наша интеграција у аустријско друштво је далеко напредовала. Не сматрамо проблемом што нисмо добили званичан статус признате мањине, али се осећамо као део аустријског друштва", нагласио је он.

"Да ниво интеграције српских миграната може бити више развијен, знамо. Због тога очекујемо, као представници српске заједнице, веће ангажовање власти у државном подстицају нашег матерњег језика. Из сопственог искуства можемо потврдити чињеницу да је добро знање матерњег језика важан предуслов за учење немачког језика. Довољном понудом подстицаја матерње. језика ће само повећати спремност на интеграцију српских миграната"; објаснио је Марковић.

Заједница српских клубова у Бечу, како је додао, заинтересована је на сарадњи са министарком у циљу стварања боље И лакше политике интерације за српску заједницу.

"Културна шароликост је једна додатна вредност по аустријско друштво, због чеге се у међународној заједници диве Аустрији", подсетио је Марковић.

Претходно је Марковић осудио иницијативу Друштва босанског академика и СоеЗ као политички мотивисани популизам.

Он је СОеЗ поручио да не представља српску заједницу и да не треба да говори у њено име.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала