У Москви отворен 33. Међународни сајам књига

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографија33. Међународни сајам књига у Москви
33. Међународни сајам књига у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
У Москви је данас отворен 33. Међународни сајам књига, који се ове године одржава у престоничком центру „Мањеж“, уз поштовање мера за сузбијање епидемије вируса корона. Међу гостима овогодишње манифестације су Захар Прилепин, Евгеније Водоласкин, Фредерик Бегбеде, Софи Кинсела и други међународно признати аутори.

Епидемија је донела промене у традицији форума књиге – Сајам је био принуђен да се пресели у Централну изложбену дворану 'Мањеж', а још једна новина је и истовремено одржавање Сајма у офлајн и онлајн формату. Сви догађаји који ће бити организовани током ових пет дана биће преношени на званичном сајту Сајма књига и на друштвеним мрежама“, рекао је директор Роспечата Михаил Сеславински.

Он је додао да је објављивање многих књига ове године одложено услед пандемије, због ћега ће на Сајму бити представљено мноштво нових издања.

Књиге кључне у очувању психичког здравља

Захвалност медицинским радницима за борбу против вируса корона изразио је специјални представник руског председника за међународну културну сарадњу Михаил Швиткој, коиј је навео да су једно од најинтерасантнијих издања на овогодишњем Сајму књига у Москви дневници лекара.

„Пандемија је показала колико су култура и књижевност важни за људе, за очување психичког здравља, јер да нема тог огромног садржаја створеног широм света, укључујући и књижевни, да нема могућности онлајн посета музејима, не знам шта би се десило с нашим грађанима у месецима изолације“, рекао је Швиткој.

Саветник руског председника Владимир Толстој је оценио да је одржавање Сајма књига у „Мањежу“ изванредно искуство и да би било добро да се та традиција настави.

Председник Руског књижарског савеза Сергеј Степашин је рекао да је Сајам књига једна од могућности да се помогне том сектору, који је претрпео тешке последице због пандемије.

Руководилац Одељења за културу Града Москве Александар Кибовски је навео да се Сајам књига ове године одржава у „Мањежу“ због тога што се павиљон на ВДНХ сада користи као болница и додао да је спреман да размотри могућност да се Московски сајам књига и убудуће одржава у „Мањежу“, који је „комфоран и леп“.

Међу учесницима овогодишњег сајма књига у Москви су писци Евгеније Водоласкин, Захар Прилепин, Дарја Донцова, Људмила Петрушевска, Татјана Пољакова и други.

Инострани аутори, као што су Фредерик Бегбеде, Бернар Вербер и Софи Кинсела са читаоцима ће се сусрести онлајн.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала