Црна Гора: Нови скупштински сазив најкасније до 20. септембра

© Tanjug / MARIJA PETROVICСкупштина Црне Горе дан након изгласавања Закона о слободи вероисповести
Скупштина Црне Горе дан након изгласавања Закона о слободи вероисповести - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Након објављивања прелиминарних резултата избора, Државна Изборна Комисија (ДИК) Црне Горе има рок од 15 дана да обави све увиде, одговори на све примједбе и да у "Службеном листу Црне Горе" објави коначне резултате избора најкасније 15 дана од дана њиховог одржавања.

Како су избори одржани 30. августа то значи да ДИК мора да објави коначне резултате најкасније 14. септембра. 

Позиви за нову скупштину новим посланицима се достављају сјутра дан након објављивања коначних резултата а предсједник Скупштине претходног сазива (у овом случају Иван Брајовић) мора сазвати одржати нову скупштину на којој се верификују мандати најкасније 5 дана од достављања позива новим посланицима. 

Дакле, нова скупштина се мора сазвати најкасније 6 дана након објављивања коначних резултата избора у "Службеном листу Црне Горе" што је у тренутној ситуацији не касније од 20. септембра. 

Мило Ђукановић - Sputnik Србија
Ђукановић: Спремни смо да будемо најјача опозициона партија

Од тог момента тече рок за формирање нове Владе. Предсједник Црне Горе мора у року од 30 дана да предложи мандатара за нову Владу и ту је могуће очекивати одређене опструкције које се могу пренебјећи на једноставан начин како би се избјегло да Црна Гора буде свједок бесконачних консултација, попут узимања и враћања мандата између Ђукановића и и даље актуелног премијера Душка Марковића.

С тим у вези, потребно је да носиоц коалиционе листе са највећим бројем мандата (у овом случају проф. др Здравко Кривокапић) предсједнику Црне Горе преда документ са 41 или више потписа посланика новог парламента као свједочанство да је обезбиједио скупштинску већину за избор нове Владе. 

Од тог момента, па најкасније 30 дана од прве сједнице новог параламента, Ђукановић мора да предложи мандатара на сједници на којој би се гласало о избору нове Владе Црне Горе. Уколико би се предсједник Црне Горе оглушио о овај документ и чињеницу да је обезбијеђена скупштинска већина, по многима би ушао у зону „директне опструкције демократије и опструкције спровођења изборне воље народа“ што би био својеврстан преседан и кривично дјело против изборне воље.

Ако се буду поштовале јасно прописане законске процедуре, Црна Гора би требала да добије нову Владу најкасније 51  дан од одражавања избора односно не касније од уторка 20. октобра 2020. године.

Наравно, ово може и раније да се догоди, већ крајем септембра, уколико не буде било опструкције од стране сада већ највеће опозиционе партије ДПС и његовог лидера Мила Ђукановића који обавља функцију предсједника Црне Горе.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала