Дачић о изборима у Црној Гори: Да смо се мешали, резултат би био убедљивији

© Tanjug / RADE PRELICИвица Дачић на бирачком месту
Ивица Дачић на бирачком месту - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поновио је данас да се Србија није мешала у унутрашњу политику Црне Горе, наводећи да би резултати избора били много убедљивији да јесте.

"Ми се нисмо мешали, да смо се мешали, то (резултати избора) би било много убедљивије", рекао је Дачић за РТС и истакао да власт у Црној Гори никако да свати да "проблем" није Србија, нити Срби у Црној Гори, већ њихови грађани.

Он је навео да нико није чуо председника Србије Александра Вучића или њега да говоре за кога треба да се гласа у Црној Гори, али да су чули Едија Раму, Рамуша Харадинаја, муслиманске лидере из региона...

"Не смета им четвороугао Тирана- Приштина -Скопље - Подгорица, а смета им великосрпски троугао Бањалука, Београд, Подгорица? Није мешање у унутрашње послове када Еди Рама позове да се гласа за Мила? Ми се мешамо у унутрашње ствари Црне Горе? Па да ли смо ми признали независност Боке Которске или они Косова, мешајући се најдиректније у унутрашње ствари државе Србије", рекао је Дачић.

Он је навео да је албански министар три дана био у Бујановцу, Прешеву и Медвеђу уочи избора у Србији, лобирајући, као и да су представници Мађарске, Виктор Орбан и Петер Сијарто долазили да "помогну" Мађарима, те упитао шта би било да је Вучић отишао да лобира за Србе у Црној Гори.

"Они никако да схвате да проблем није Србија нити Срби у Црној Гори, већ њихови грађани", рекао је Дачић.

Он је навео да су резултати избора апсолутно показали народну вољу да ДПС оде са власти истичући да је за то крив Мило Ђукановић и владајућа партија јер су створили такву атмосферу.

"Нису могли Срби сами да дођу до овог резултата", рекао је Дачић.

Упитан како и да ли сарађује са црногорском опозицијом, Дачић је рекао да Србију не занима ко је на власти у Црној Гори, каква им је спољна политика и слично, већ само положај Срба и српски идентитет.

"Све друго спада у ствар унутрашње политике", нагласио је Дачић.

Он је истакао и да је неминовно да се разговара и са новим политичким актерима на црногорској сцени.

На питање потеже ли власт у Црној Гори последњу карту изазивањем националних сукоба, Дачић је одговорио да је важно да се у тој земљи што пре формирају нови органи власти.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала