Дачић о састанку у Вашингтону: Никоме не саветујем да крене путем ултиматума

© Tanjug / ZORAN ZESTICПредседник СПС-а Ивица Дачић
Председник СПС-а Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић каже да ће у Вашингтону на састанку Београда и Приштине притисци бити велики и на државу и на председника Србије Александра Вучића, али да ултиматум није пут за решавање проблема.

Дачић је рекао да исход зависи од тога шта ко очекује од састанка.

„Увек се говорило само о обликовању неког економског оквира, све оно што би могао да спада у нормализацију односа али што се тиче свакодневног живота људи, инфраструктуре, путне железничке, успостављање слободе кретања, робе, капитала“, навео је министар за РТС.

Са друге стране, како је додао, ако неко очекује да то буде спектакуларан састанак, у смислу да се појави неки политички оквир и да се прича о статусу, ту је већ ствар потпуно неприпремљена.

„Ако неко мисли да ће кроз неку скривену агенду да изврши притисак на Србију, убеђен сам да ће председник Вучић одговорити онако како је то у нашем националном и државном интересу“, рекао је Дачић.

Дачић је објаснио да политички споразум није ни припремљен. „Сви би волели да реше то питање, али то питање може бити решена само компромисом“, исткао је министар.

„Знам како то све функционише, притисци ће бити велики и на државу и на човека лично, са уценама, претњама за његову будућност, али знам како Вучић на то реагује, тако да никоме не саветујем да у случају Србије или Вучића крене путем ултиматума, то није пут за решавање проблема“, поручио је Дачић.

Он каже да земље Европске уније не гледају баш благонаклоно на то што раде САД је сматрају да то треба да ради ЕУ.

Са друге стране, како је истакао, не може Србија сад да исправља ствари у међународном поретку.

„Сви смо свесни тога да Брисел врши медијацију у дијалогу по резолуцији Генералне скупштине Уједињених нација, али смо исто тако свесни да Савет безбедности УН треба да дâ коначно одобрење за све ово. Тако да сви треба да имају увид у ширину спектра свих актера“, закључио је министар.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала