Ишингер: Уколико „Северни ток 2“ не буде завршен, Берлин ће наштетити сам себи

© AFP 2023 / CHRISTOF STACHEПредседавајући Минхенске конференције о безбедности Волфганг Ишингер говори на отварању 51. конференције.
Председавајући Минхенске конференције о безбедности Волфганг Ишингер говори на отварању 51. конференције. - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада Немачке треба да покрене питање реализације пројекта „Северни ток 2“ због инцидента са руским опозиционарем Алексејом Наваљним, али у случају да гасовод не буде завршен, Берлин ће сам себи наштетити, рекао је председавајући Минхенске конференције о безбедности Волфганг Ишингер за немачку радио станицу.
„То је компликовано, јер ћемо ми, наравно, сами себи наштетити ако не завршимо гасовод. Не бих то питање олако износио на дневни ред, али ако влада Немачке очекује од својих партнера јасан, заједнички одговор, биће немогуће избећи разговор о 'Северном току 2'“, сматра Ишингер.

Шеф минхенског форума је истакао да је у односима са Москвом „сада немогуће деловати као и обично“.

„Потребно је разговарати о читавом низу мера. Први корак би могао бити повлачење амбасадора земаља ЕУ у Москви ради консултација. То је уобичајен корак којим се изражава незадовољство. Али ја мислим да је то недовољно, треба разговарати и о економским пројектима са Русијом“, рекао је Ишингер.

Истовремено, он је изнео мишљење да је „мало вероватно да ће Москва активно сарађивати у расветљавању инцидента са Наваљним“.

За телевизију АРД, Ишингер је рекао да Запад не може објавити потпуни бојкот Русије у светлу нових вести о Наваљном, јер се без Москве не може решити низ глобалних проблема.

„Русија нам је потребна у климатској политици, и политици према Украјини, у многим областима. Не можемо сада, такорећи, поставити зид између Запада и Русије“, истакао је Ишингер.

Ипак, према његовим речима, Запад „мора поставити јасне границе“ због ситуације са Наваљним.

Подсетимо, немачка влада је, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила раније да је руски опозиционар Алексеј Наваљни „отрован“ супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

С тим у вези, портпарол председника Русије Дмитриј Песков изјавио је да Берлин није обавестио Москву о својим закључцима и да Русија нема такве податке. Министарство спољних послова Русије је, са своје стране, истакло да Русија чека одговор Немачке на захтев о ситуацији са Наваљним.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала