Лукашенко оптужио Пољску, Чешку, Литванију и Украјину да руководе протестима у Белорусији

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко оптужио је Пољску, Чешку, Литванију и Украјину да се мешају у унутрашње послове земље и да руководе протестима у Белорусији, преноси држава агенција Белта.
„На ситуацију у Белорусији у великој мери утиче спољно мешање у унутрашње послове земље и управљање протестима из иностранства – Пољске, Чешке, Литваније и Украјине, што нас највише брине. Чули сте јуче изјаву министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова који је отворено рекао шта се дешава на граници“, рекао је Лукашенко.

Он је истакао да нико неће дозволити да се земља растури и да за то „имају довољно мера и метода“.

„Они у Пољској виде да у Белорусији живе Пољаци. Али то су наши белоруски Пољаци. Са њима смо живели у миру и хармонији четврт века под мојом управом и никада није било проблема. Наравно, нећемо се никада помирити са тим да у Гродну вешају пољске заставе на балконима и отворено изјављују да ће Гродно отићи Пољској уколико се распадне Белорусија. Е нигде неће отићи!“, упозорио је Лукашенко.

Лидер Белорусије је такође сугерисао Литванији да се баве својим, а не белоруским проблемима.

„Већ сам рекао: у совјетско време је било око четири милиона људи или чак и више. Зашто у тако напредној, реформисаној земљи као што је Литванија није остало људи? По мом мишљењу, тамо постоји много проблема које треба решити. И не треба се бавити проблемима суседа, који су се према теби лепо понашали и који су вас донекле хранили и хране и даље, радећи у лукама и слично“, рекао је белоруски председник.

Лукашенко је истакао да се Белорусија суочила један на један са агресијом споља и захвалио је Русији на подршци, „иначе земљи сада не би било лако“.

„Не смемо дозволити грешке. Али ви морате схватити – постоји црвена линија коју нико не сме прећи. Ако се то деси, ми ћемо, наравно, реаговати. Због тога вас молим да то пренесете људима. Земља функционише, иако би многи желели, а посебно наши суседи, да ми пропаднемо“, рекао је Лукашенко.

Према његовим речима, белоруска страна ће реаговати на било какве „негативне гесте“ на свој рачун.

„Најважније је да не допустимо да се у Минску разбукти неки пожар. Тако се увек дешава – почиње у престоници и рашири се на целу земљу“, додао је белоруски лидер.

Данас је у посету Белорусији допутовао шеф руске владе Михаил Мишустин, који се састао са Лукашенком у Минску.

Лукашенко је дочекао руског премијера у својој резиденцији. Састанак је у току.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала