Минск: Протест белоруских новинара због привођења њихових колега /видео/

© REUTERS / TUT.BYНовинари и запослени у медијима протестују испред Министарства унутрашњих послова Белорусије против притварања новинара на протестима у Минску
Новинари и запослени у медијима протестују испред Министарства унутрашњих послова Белорусије против притварања новинара на протестима у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
У Минску је почео протест новинара против хапшења њихових колега, јавио је дописник Спутњика са лица места.

Прво су се колеге раније притворених шесторо новинара окупиле испред зграде Министарства унутрашњих послова Белорусије и захтевале разговор са министром. Он није изашао пред њих, али су изашли припадници полиције и затражили од окупљених да се разиђу и потиснули низ улицу.

У акцији учествује око 50 запослених у углавном белоруским медијима, већина њих носи прслуке „Прес“ и прес-картице. Они држе плакате у знак подршке колегама, али не узвикују никакве пароле.

Новинари траже поштено суђење шесторици њихових притворених колега оптужених за нарушавање реда масовног догађаја.

Новинари су се након тога упутили Авенијом независности према Тргу независности.

Митинзи подршке Лукашенку

Истовремено је испред Палате железничара у јужном делу Минска одржан скуп подршке актуелном председнику Белорусије Александру Лукашенку.

На овом тргу окупило се око две хиљаде људи, од којих су многи дошли са децом. Они су носили државне заставе и плакате са провладиним паролама.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала