Почела друга фаза: За споменик Немањи стиже и византијски шлем у који ће моћи да се уђе /фото/

© Фото : Град БеоградПостављање споменика Стефану Немањи
Постављање споменика Стефану Немањи - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да је данас почела друга фаза постављања споменика Стефану Немањи подсетио да су прва четири камиона са деловима споменика стигла 14. августа и отада радници под надзором Олега Ласкарева вредно раде. Данас је стигао први од још четири камиона, са фрагментима византијског шлема, што је део постамента.

„Последња два камиона стижу средином септембра, а тада ће у Београд стићи и статуа Стефана Немање. У постаменту ће бити уникатни мозаици и рељефи који ће представљати делове из живота Стефана Немање, односно делове српске историје. Мозаична техника биће иста као што се користила у Храму Светог Саве, по чему је он јединствен у свету јер су у њему све фреске урађене као мозаици. У шлему ће моћи да буде око педесет људи истовремено и зато ће тај постамент бити својеврстан музеј на отвореном – прецизирао је Весић приликом обиласка радова на овом споменику на Савском тргу.

© Фото : Град БеоградПостављање споменика Стефану Немањи
Почела друга фаза: За споменик Немањи стиже и византијски шлем у који ће моћи да се уђе /фото/ - Sputnik Србија
Постављање споменика Стефану Немањи
Он је подсетио да је Стефан Немања родоначелник наше најзначајније средњовековне династије, која је Србијом владала скоро две стотине година и која је дала једанаест владара. У време Немањића, Србија је постала значајна средњовековна европска држава, додао је Весић.

„Посебно сам поносан што на предлог председника Вучића Србија коначно добија споменик Стефану Немањи. То значи да коначно поштујемо своју историју, да се коначно окрећемо себи и да постајемо поносни на оно шта смо били. Симболика овог споменика је због тога много већа од њега самог“, казао је Весић.

© Фото : Спутњику уступио Град БеоградПостављање споменика Стефану Немањи на Савском тргу
Почела друга фаза: За споменик Немањи стиже и византијски шлем у који ће моћи да се уђе /фото/ - Sputnik Србија
Постављање споменика Стефану Немањи на Савском тргу
Заменик градоначелника најавио је и да се очекује долазак вајара Александра Рукавишњикова, по чијој идеји је скулптура и направљена и који ће надгледати њено постављање. Након тога ће скулптура бити патинирана, тако да ће грађанима бити доступна средином новембра.

„Око споменика ће се налазити фонтана са 48 млазница, а споменик ће имати посебну расвету. Сигуран сам да ћемо сви бити поносни и да ће ово бити јединствен споменик у свету, по којем ће Београд бити препознатљив“, истакао је Весић.

© Фото : Спутњику уступио Град БеоградМозаични детаљ који ће бити уграђен у споменик Стефану Немањи
Почела друга фаза: За споменик Немањи стиже и византијски шлем у који ће моћи да се уђе /фото/ - Sputnik Србија
Мозаични детаљ који ће бити уграђен у споменик Стефану Немањи
Он је побројао најбоље европске вајаре и архитекте који учествују у бројним градским пројектима, на чему им је посебно захвалио.

Читав Савски трг, додао је Весић, биће јединствено место, а посебну атрактивност даће му и будући Музеј Николе Тесле, који ће се овде преселити из много мањег простора у Крунској улици.

„Биће то диван трг, са пешачком зоном од скоро двадесет хиљада квадрата, а укупне површине око 32 хиљаде квадрата“, нагласио је Весић.

© Фото : Спутњику уступио Град БеоградДетаљ са споменика Стефану Немањи на Савском тргу
Почела друга фаза: За споменик Немањи стиже и византијски шлем у који ће моћи да се уђе /фото/ - Sputnik Србија
Детаљ са споменика Стефану Немањи на Савском тргу
Олег Ласкарев, који надгледа радове, прецизирао је да су стигла још четири камиона са деловима споменика, међу којима су шлем, ремен и делови мозаика.

„Процес се одвија по плану, нема кашњења и радови ће бити завршени у року“, навео је он.

Ласкарев је додао да су делови мозаика ручно израђени у Русији и допремљени у Београд, а већ за два дана би могло да почне постављање.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала