Председник Думе: Све што се дешава око Наваљног доказ да је реч о планираној акцији против Русије

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Државне думе РусијеВјачеслав Володин
Председник Државне думе РусијеВјачеслав Володин - Sputnik Србија
Пратите нас
Све што се данас дешава у вези с блогером Алексејом Наваљним доказује да је реч о планираној акцији против Русије како би јој се на крају увеле нове санкције и онемогућио развој земље, сматра председник руске Думе Вјачеслав Володин.

„Европској унији, државама НАТО се очигледно не свиђа што руска привреда сваке године јача, што расте њен утицај на светске процесе. Што Русија има свој став и спремна је да га брани. Они не желе да наша земља буде снажна“, оценио је Володин.

Коментаришући тврдње које је јуче изнела немачка влада да је Наваљни отрован супстанцом из групе „новичок“, Володин каже да ако се стање Алексеја Наваљног сада погорша онда Русија не може да одбаци могућност да се ради о провокацији организованој на територији Немачке.

„Од тренутка када је Наваљни прешао руску границу немамо никакву информацију о његовом стању и то покреће питања. Ако му се сада нешто деси, ако му се стање погорша, не можемо да искључимо да се ради о провокацији припремљеној у Немачкој“, рекао је председник Думе, наводи се у саопштењу парламента.

Володин је рекао и да након што је немачка страна саопштила о „тровању“ Наваљног поставља се питање зашто би му Русија желела смрт, ако је учинила све да му спасе живот.

Како је приметио, након што је руски блогер пребачен у Немачку, све је почело да се развија по сценарију циничне политике.

„У Немачкој су одмах Наваљног прогласили канцеларкиним гостом и почели да дају саопштења. Пре тога су се договорили да је Наваљни наводно отрован нервно-паралитичким средством. При томе је крајње очигледно питање: зашто би Русија желела његову смрт, ако је наша земља учинила све да му спасе живот“, упитао је Володин.

Према његовом мишљењу, Бундестаг треба да постави питање канцеларки Меркел зашто је увукла Немачку у антируску кампању.

„Јасно је да је Немачка талац НАТО и да је принуђена да игра наметнуту јој улогу. Ипак, задатак здравих политичких снага је да изађу на крај са овом ситуацијом и да не дозволе увлачење Немачке у антируску кампању. Бундестаг треба да постави питање Меркеловој у вези са активностима које коче даљи развој пријатељских односа између два народа“, рекао је он.

Володин, такође, констатује да се ситуација у вези с Наваљним дешава у тренутку када је напетост у Белорусији на врхунцу, а уочио је и паралеле са случајем Скрипаљ из 2018. године.

Подсетимо, немачка влада је, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила јуче да је руски опозиционар „отрован“ супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Из Кремља је, у међувремену, саопштено да у Русији никоме не иде у прилог „тровање“ Наваљног и да нема повода за покретање кривичног поступка у Русији поводом овог случаја јер нису добили никакве информација од немачких колега. 

Портпаролка руског Министарства спољних послова рекла је, између осталог, да изјаве Немачке у вези са ситуацијом са блогером представљају још једну информациону кампању усмерену против Русије.

Додала је и да руски амбасадор у Берлину Сергеј Нечајев није добио никакве детаље о Наваљном у Министарству спољних послова Немачке.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала