Руски хемичар: Берлин одуговлачио са објављивањем резултата тестова о стању Наваљног

© AP Photo / Kay NietfeldЗастава Русије на згради руске амбасаде у Берлину испред клинике "Шарите"
Застава Русије на згради руске амбасаде у Берлину испред клинике Шарите - Sputnik Србија
Пратите нас
Врло је прикладно што су немачке власти толико дуго чекале са објављивањем резултата теста према којем је Алексеј Наваљни наводно отрован хемијским нервним агенсом из групе „Новичок“, сматра руски биолог и бивши саветник за хемијско оружје генералног секретара Уједињених нација Игор Никулин за Спутњик.

Никулин додаје да ће сада бити практично немогуће спровести више тестова како би се потврдили или оспорили њихови резултати.

„Мислим да би после две недеље могли да се пронађу неки остаци ове супстанце. У чистом облику нису могли да се добију ни пре недељу дана.

Он је истакао да су немачки лекари неколико пута одлагали конференцију за медије о токсиколошким резултатима.

„Чекали су док не истекну сва могућа временска ограничења за разградњу супстанце, а сада излазе и говоре ‘сад смо нешто овде пронашли, неке остатке, неке трагове нечег неразумљивог’, али нешто из ове групе агенаса. Највероватније ће се придржавати ове верзије“, додао је специјалиста.

Никулин верује да је могуће да је тешко стање Наваљног изазвала нека врста готовог лека, нарочито оног који садржи инхибиторе холинестеразе које су поменули немачки лекари.

„Ово је ензим који разграђује протеин ацетилхолин, који је нервни отров. Има их прилично много (комерцијално доступних) – скоро десетак различитих лекова који се користе за лечење Алцхајмерове, Паркинсонове и многих других болести. Они блокирају холинестеразу. Наваљни је или сам попио ову супстанцу, или му ју је дао неко из његовог најужег окружења. Мало је вероватно да он прихвата храну или пиће од странаца. Штавише, увек путује у малој групи, чак га прати и његов лекар. Да је намерно отрован, то би било само од стране његовог најужег круга“, претпоставља стручњак.

Никулин не искључује могућност ни то да је тровање било случајно, истичући да је опозициони политичар могао случајно да конзумира мешавину супстанци које не треба мешати. Он је подсетио да је током његовог боравка у Томску, Наваљни путовао кроз рурална подручја и наводно са пријатељима пробао алкохолна пића кућне производње.

„Можда ово није био алкохол, већ тинктура печурки или неки лажни алкохол са примесама метил алкохола“, додао је он.

По његовом мишљењу, јасна је само једна ствар, а то је да Наваљни није отрован хемијским бојним отровом, „Новичоком“ или неким другим, „јер они делују готово тренутно“.

Никулинови закључци слажу се са закључцима доктора Леонида Ринка, једног од совјетских стручњака за хемијско оружје који је учествовао у стварању такозваног „Новичока“, који су немачке власти поменуле у свом извештају. Према Ринку, симптоми наводног тровања Наваљног апсолутно су некарактеристични за оне које изазивају хемијски агенси на Западу познати као „Новичок“. „Имао би конвулзије и тако даље. Потпуно различити симптоми“, рекао је Ринк.

Немачка влада је, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила у среду да је руски опозиционар Алексеј Наваљни „отрован“ супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала