Си у писму Путину: Кина спремна да удружи снаге са Русијом ради мира

© Sputnik / Aleksey Druzhinin / Уђи у базу фотографијаПредседник Кине Си Ђинпинг и председник Русије Владимир Путин
Председник Кине Си Ђинпинг и председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је спремна да удружи снаге са Русијом ради безбедности и просперитета будућих генерација, наводи се у честици коју је председник Кине Си Ђинпинг упутио руском лидеру Владимиру Путину поводом 75. годишњице од завршетка Другог светског рата, преноси агенција Синхуа.
„Спреман сам да заједно са вама наставим да улажем напоре како би будуће генерације могле живети на планети где царују мир, сигурност и просперитет“, наводи се у честици.

Си Ђинпинг је такође истакао да Пекинг намерава да продубљује односе свеобухватног стратешког партнерства са Москвом, а такође је изразио спремност да „заједно са руским колегом ради на удруживању снага у циљу одлучне заштите резултата и победе у Другом светском рату, као и међународне правде“.

Путин је раније рекао да не сме бити сумње у то ко је био агресор током Другог светског рата, а ко је „сломио нацистичку војну машину“.

Шеф државе је рекао да је ослобађање земаља источне и централне Европе велика заслуга Црвене армије. Путин је такође истакао да се може расправљати о томе шта је за тим уследило, какви су се режими стварали у ослобођеним државама, како су се према њима односили становници.

Другог септембра 1945. године представници Јапана су на америчком носачу авиона „Мисури“ потписали акт о капитулацији, који је означио крај Другог светског рата, који је трајао шест година и однео животе најмање 55 милиона људи. Документ су потписале САД, Кина, Велика Британија, СССР, Аустралија, Канада, Француска, Холандија и Нови Зеланд.

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала