„Европа стала на једну страну“: СБ УН расправља о ситуацији о Белорусији

© AP Photo / Seth WenigЧланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку
Чланови Савета безбедности УН на заседању у седишту Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
У Савету безбедности УН одржава се неформални састанак на тему кршења људских права у Белорусији током протеста после председничких избора у тој земљи.

Седница је сазвана на иницијативу Естоније а одабрана је „формула Арија“ која подразумева да се ради о консултацијама на којима, поред дипломата, могу да учествују и представници невладиних организација.

На састанку учествује и Светлана Тихановска, која је на председничким изборима у Белорусији освојила друго место, али за коју опозиција сматра да је победила.

Специјални известилац УН за људска права Анаис Маран је предложила да се формира независни међународни механизам који би истражио кршење људских права и позвала белоруске власти на сарадњу.

Известилац је рекла да је током протеста у Белорусији полиција применила „прекомерну и неоправдану“ силу против демонстраната, новинара и пролазника.

Према њеним речима, ситуација у Белорусији се и даље погоршава и захтева пажњу међународне заједнице.

Позвала је да сви произвољно приведени буду ослобођени.

Представник званичног Минска , амбасадор Валентин Рибаков, је на састанку позвао Запад да покаже непристрасност, истичући да санкције никоме неће донети никакву корист. Апеловао је да се друге земље не мешају у унутрашња питања Белорусије.

Тихановска је предложила да се у Белорусију пошаље међународна посматрачка мисија како би прикупила доказе на лицу места.

Она је затражила да се предузму мере како би се прекинуло насиље у Белорусији и да се уведу санкције званичницима, који су кршили закон током избора.

„Белоруски народ је миран, одговоран и поштује закон, то је достојанствен народ“, додала је она.

Заменик руског амбасадора при УН Дмитриј Пољански оценио је да су европске земље, уместо да помогну дијалог у Белорусији, стале на једну страну у конфликту.

„Пре неколико дана балтичке земље су увеле санкције против Белорусије. ЕУ такође разматра такву могућност. То значи да су се очигледно ставили на једну страну у конфликту“, оценио је Пољански.

Према његовим речима, данашња тема не одговара дневном реду СБ УН јер не представља претњу међународном миру и безбедности.

„Али, постоји заиста једно питање о којем би требало да дискутујемо кад смо се већ овде окупили, а то је недопустиво мешање страних држава, пре свега западних и јужних суседа Белорусије, у унутрашње ствари те земље са очигледним циљем да се смени власт“, рекао је представник Русије.

Он је истакао да Русија позива земље да се не мешају у унутрашње ствари Белорусије, да се лидерима те земље не намеће посредовање  или било каква политичка решења.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала