Клетве за Дритана - од амбасадора! Милова дипломатија каква још није забележена

© Фото : YouTube/KumareКадар из предизборног спота председника Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића
Кадар из предизборног спота  председника Грађанског покрета УРА Дритана Абазовића - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Колико је победа опозиције на црногорским парламентарним изборима направила тектонски поремећај међу владајућим структурама у Црној Гори, може се видети и по томе што се једном од лидера опозиције, Дритану Абазовићу, отвореним писмима обраћају и црногорски амбасадори у иностранству.

Први је то учинио Ферхат Диноша, до јуче неприкосновени политички лидер црногорских Албанаца, а данас „амбасадор“ Црне Горе на „независном“ Косову. Диношин пример следио је један од најпроминентнијих црногорских шовиниста, амбасадор у Аустрији, Жељко Перовић, један од оснивача Одбора за обнову Црногорске православне цркве.

Клетве од амбасадора

Оба писма, патетичним тоновима, што им више даје облик клетве него добронамерног политичког савета (како њихови аутори желе да их представе) апелују на Абазовића да не улази у коалицију са „онима којима је милија Равна Гора од Црне Горе“ (Диноша) или „четничким војводама“ (Перовић).

Амбасадор који се меша у питања земље из које долази треба да буде враћен

Међутим, оно што је занимљиво, обојица, и Диноша, и Перовић, нарушавају дипломатску праксу. Обраћање политичару у својој земљи са позиције амбасадора не само да није дипломатски манир, него је искључен из норми понашања дипломатског представника у некој земљи, коментарише некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић.

„Није његово да се меша у унутрашњу ситуацију земље која га шаље, поготово да апелује на шефа неке партије како треба да поступа у некој ситуацији, поготово постизборној. Према томе, за земљу која шаље, то је довољно да га повуче, јер се понаша супротно норамама које одређују обим активности и одговорности амбасадора“, додаје Јовановић.

Треба повући амбасадоре

Посао амбасадора није да прати ситуацију у земљи из које потиче, већ да прати ситуацију у земљи у којој обавља дужност и да, на основу добијених информација, извештава о могућностима или немогућностима унапређивања сарадње, додаје наш саговорник.

„То је довољно да га земља која га шаље повуче“, кратко закључује Јовановић.

„Као Црногорац, са сре' срца Вас молим да промислите прије него се загрлите са онима који би и Вас и мене у капљици воде попили… Знам да смо у мају 2006. године Ви и ја били на истој страни, знам да Црна Гора 31.08.2020. није онаква каквом смо је тада замислили и Ви и ја, али, једнако знам да ће се свако ко је тада рекао 'ДА', а данас подржао УРУ, покајати ако се загрлите са четничким војводом“, пише Перовић.

Диноша, пак, Абазовићу поручује да би га, ако се одлучи на коалицију са коалицијом „За будућност Црне Горе“ и коалицијом „Мир је наша нација“ у том случају „благосиљао њихов политички лидер у поповској одори (митрополит Амфилохије) који је анатемисао (Мила) Ђукановића када је признао Косово, али би те“, упозорава, „Данте бацио у 9. круг“ пакла.

„Када би ти данас отишао у савез с противницима независне Црне Горе, преселио би се у струне гусала. Славили би те, једнократно, твоји потенцијални шефови, у новој влади Црне Горе. Они који су били против независности Црне Горе и који су штрајковали глађу када је Црна Гора признала независно Косово“, пише Диноша у „пријатељском“ писму Абазовићу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала