Највећи састанак министара одбране ЗНД, ШОС и ОДКБ: Борба против тероризма, биолошких претњи...

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСамит ОДКБ
Самит ОДКБ - Sputnik Србија
Пратите нас
Министри одбране земаља Шангајске организације за сарадњу (ШОС), Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) и Заједнице независних држава (ЗНД) су током данашњег састанка истакли да земље, које нису чланице тих организација, развијају биолошко оружје.
„Разговарали смо о могућим мерама у циљу пружања узајамне помоћи и реаговања на биолошке претње, укључујући и опасности у вези са војно-биолошким активностима нерегионалних држава“, рекао је Шојгу.

На данашњем састанку министри су се договорили да прошире сарадњу у борби против тероризма и да одрже прве заједничке војне вежбе у тој области.

„Предложено је да се заједнички задаци у борби против тероризма реализују крајем септембра током стратешких командно-штабних вежби 'Кавказ 2020'“, рекао је Шојгу након заседања.

Није прецизирано у ком формату ће се одржати прве заједничке војне вежбе.

Према речима руског министра, у заједничком саопштењу министри су борбу против тероризма и екстремизма назвали својим приоритетом.

Шојгу је такође рекао да су се министри одбране сложили да је посебно недопустиво раскидање међународних договора о контроли наоружања, укључујући и нуклеарно.

Руски министар одбране је нагласио да је „данашње заседање – први састанак на овом нивоу у историји међународних контаката тих организација“.

Он је изразио увереност да ће се међународна војна сарадња интензивирати након овог састанка, а да ће резултати састанка бити чврста основа за продубљивање сарадње одбрамбених ресора.

Шојгу је истакао да место одржавања састанка – парк „Патриот“ у Москви није случајно изабрано – „ту је пролазила линија одбране Москве на којој је совјетска војска зауставила непријатеља и постигла прве велике успехе на фронту, одатле су совјетске трупе кренуле на Запад и ослободиле народе од фашизма“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала