Шест начина како да од неуспеха направите успех?

CC0 / pixabay / Како претворити неуспех у успех
Како претворити неуспех у успех - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Неуспех делује тако што демотивише и депримира, па чак и растужује. Чињеница је да су и неуспеси саставни део живота и није их увек могуће избећи, будући да човек није у стању да контролише сваку ситуацију и исход те исте ситуације.

Психолози су последњих година развили методе превазилажења негативног осећаја о неуспеху, кроз адаптацију и претварање тешког и болног искуства у нешто конструктивно и корисно, преноси портал „Бизлајф“.

Ово је 6 занимљивих чињеница о неуспеху:

1. Неуспех чини да исти циљ делује мање достижно, јер аутоматски нарушава перцепцију о зацртаним циљевима, продубљујући јаз између вас и ваших планова. Циљеви су једнако достижни као и пре, али код човека долази до промене у размишљању, јер губи самопоуздање, осећај моћи и мотивацију. Понашајте се као се неуспех није ни десио, игноришите све негативне мисли које вам отежавају пут до успеха.

Море - Sputnik Србија
Тајна је у води: Научници открили формулу среће

2. Неуспех нарушава вашу перцепцију о сопственим способностима. Осим што чини да циљ делује мање достижно, утиче и на ваше виђење спремности да остварите оно што сте испланирали, а своје вештине и интелигенцију видите као значајно слабије него што заправо јесу. Пробајте да се отргнете овом притиску и не сумњајте у то шта све можете и умете!

3. Неуспех чини да се осећате беспомоћно. Једно од најчешћих и најјачих осећања које људи имају после неуспеха је беспомоћност, јер неуспех изазива емотивни бол. Један неуспех не значи годину или деценију неуспеха, стога, што пре заборавите оно што није било добро, и претворите га у будући успех.

4. Неуспех може створити подсвесни страх од неуспеха. Неки људи мисле да се плаше успеха, а заправо се плаше неуспеха, те стога ни не покушавају да достигну неке циљеве. Проблем са страхом од неуспеха је што он није рационалан нити оправдан, а кочи вас у постизању успеха. Фокусирајте се на реалне, рационалне чињенице и оно што знате, умете и можете да промените, односно остварите, не мислећи на неуспехе или грешке из прошлости. Гледајте напред!

5. Неуспех често води до несвесне самосаботаже. Један од најчешћих начина на који људи покушавају да се изборе са неуспехом је измишљање изговора и ситуација које могу оправдати зашто нису успели, а потом долази до појаве психосоматских симптома као што су главобоља, болови у стомаку, психолошка криза. Овим путем саботирају своје напоре да нешто остваре и повећавају вероватноћу да не успеју у намерама.

6. Страх од неуспеха се може пренети са родитеља на дете. Истраживања показују да родитељи који имају страх од неуспеха, својој деци несвесно могу пренети оштре реакције или емотивно повлачење, као и став да је неуспех неприхватљив.

„Неуспех је кључ до успеха; свака грешка нас учи нечему.“ - Морихеи Уесхиба

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала