Србија избегла трик: Америчка „бомба“ за Косово није експлодирала

© Фото : NATIONAL SECURITY COUNCILБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија
Пратите нас
Очекивано или не, на столу испред српске делегације на преговорима са Приштином у Вашингтону нашао се амерички папир са „бомбом“ — тачком 10 која представља захтев за међусобно признање Србије и Косова. На срећу, она није „експлодирала“, јер је српска делегација ту могућност одмах одбацила.

Небојша Човић, бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију, подсећа за Спутњик да се унапред могло чути да је требало да у Белој кући теме буду економске и то такве да ниједним елементом не угрозе уставне категорије Републике Србије. Фамозна тачка десет, првог од три најављена економска споразума које је Вашингтон спремио за преговоре, била је трик за Београд, сматра наш саговорник.

Неуспела замка за Београд

„Мислим да је у тој тачки 10 био уденут покушај да се на мала врата увуче реч признање, мада се она у целини односила на мањинске етничке заједнице и на њихова права, као и на реституцију која је важила у смислу повратка. Чуо сам да је та тачка скинута са дневног реда и мислим да је наша делегација добро проценила ситуацију. Оно што ми је такође интересантно, јесте приступ кроз ’нон пејпер‘ систем, што је мало необично за овакве састанке, јер се на њима обично дају нацрти.“

© Фото : IG/buducnostsrbijeavПредседник Републике Србије Александар Вучић састао се са Ричардом Гренелом
Србија избегла трик: Америчка „бомба“ за Косово није експлодирала - Sputnik Србија
Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са Ричардом Гренелом

Човић каже да у оваквим ситуацијама свака реч мора да се мери, па чак и зарез може да значи више него иначе.

„Разумем зашто се америчка страна трудила да све остане доста тајновито. С тим што та тајанственост може да буде и на ’часну реч‘, јер, очигледно је да наша страна за те детаље није знала засигурно, а да ли је албанска страна знала, то ће се видети врло брзо“, каже наш саговорник.

Међусобно (не)признање

Рамуш Тахири, аналитичар из Приштине, има своје објашњење за фамозну таку 10: 

„Та тачка није посебно намењена за међусобно признање. Да јесте, била би на првом, а не на десетом месту. По мени, та тачка говори само о признавању националних мањина и о отварању канцеларија и са једне и са друге стране, која ће једном годишње давати извештаје о стању какво је“, каже Тахири.

Наш саговорник из Приштине појашњава и шта би, по његовом мишљењу, то конкретно требало да значи:

„Признаје се Косову право да се бави Албанцима, да се бави о својим сународницима у Србији. И Србији право да се баве Србима на Косову. Ако се тиме посредно даје државност Косову, јер држава-матица има право да се бави својим грађанима ван земље, то онда јесте то.“

Економија пожељна за обе стране

Оба наша саговорника се слажу по питању економских тема и сматрају да су оне добродошле за обе стране. Такође, оцењују да се дешавања у Вашингтону неће одразити на преговоре у Бриселу који се настављају у понедељак.

Човић додаје да нико у преговорима не сме да заборави на још неколико параметара:

„На Резолуцију 12 44, Оебсове принципе, међународну конференцију у Хагу из 1991/1992. године, када је распад СФРЈ дефинисан по границама тадашњих република. Као и да су Србија и Црна Гора враћене у Уједињене нације у тим гарантованим границама“, подсећа Човић.

Преговори две делегације у Вашингтону настављају се и данас, а требало би да се крунишу у присуству америчког председника Доналда Трампа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала