Вили Вимер: „Случај Наваљни“, још једна карика у ланцу започетом у Рачку

© Фото : Youtube/wwwKenFMdeВили Вимер
Вили Вимер - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјава немачке владе да је руски опозициони лидер Алексеј Наваљни отрован „новичоком“ је нови корак у  политици ескалације према Русији, сматра немачки политичар Вили Вимер. Он упозорава да је реч о доследној политици и још једној карици у ланцу започетом у југословенском Рачку.

Вимер, бивши потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС и некадашњи посланик Бундестага, тако реагује на изјаву портпарола владе Немачке Штефан Зајберта да лекари на клиници „Шарите“ у Берлину имају непобитне доказе о тровању Наваљног супстанцом из групе хемијских бојних отрова „новичок“.

„Морамо одвојити ствари: с једне стране, можемо само похвалити што се предузимају све мере за спасавање живота Наваљног, у то нема сумње. Али постоји једно ’али‘: с тим у вези, постављају се питања за савезну владу. У ауторитет стручњака из болнице ’Шарите‘ нема никакве сумње, али зашто влада није укључила у истраживање неутралне експерте. У ситуацији када смо већ дуги низ година сведоци заоштравања односа између НАТО-а и Русије (управо због акција НАТО), било би логично позвати, на пример, стручњаке из хемијске лабораторије из швајцарског Шпица, чији су репутација и ауторитет беспрекорни, и која, истовремено, не може бити умешана у сукоб између НАТО-а и Русије. Што се, нажалост не може рећи за Бундесвер, који лично ценим. С обзиром на ову околност, чини ми се да то није довољно и да је требало да буде другачије. Тиме немачка влада наводи на то да се сумња у њене поступке у новонасталој ситуацији“, рекао је он.

Ова хемијска супстанца је наводно коришћена током покушаја убиства бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке. Као што знамо, они су преживели. У исто време, неки тврде да је покушај убиства извршен по наређењу руског руководства. Немачка влада је тражила да руско руководство изнесе свој став о случају тровања Наваљног. Логично се поставља питање: зашто би руско руководство користило отров који последњи пут није деловао, и још на јавном месту, на аеродрому где свуда висе камере за видео-надзор? 

– То су ствари којима се баве криминолози. Може се поставити питање који би органи, с обзиром на међународни опсег овог случаја, могли све ово да ураде. Ако је задатак открити шта се заиста десило, онда вероватно постоје институти на свету који то могу да ураде, јер је то њихов посао. Још тада се у Великој Британији постављало питање да ли је могуће прихватити верзију британске стране у вези са оним што се догодило, или треба узети у обзир чињеницу да се у непосредној близини места покушаја убиства Скрипаља, у Порт Дауну, налази хемијска лабораторија британске владе. Све ове ствари изазивају велику забринутост јавности, јер указују на то да овде делују снаге које таквим поступањем према одређеним особама покушавају да испровоцирају напету ситуацију у Европи.

Уз то, не можемо изјаву немачке савезне владе посматрати изоловано од догађаја у Минску и Белорусији. То су све ствари на које обраћамо пажњу, а узимајући у обзир оно чега смо редовно сведоци пред изборе у САД – а за шта смо током рата у Југославији свакодневно налазили потврду – можемо констатовати да се свака прилика користи за подстицање нових ратова. У Сједињеним Државама је настала ситуација у којој председник Доналд Трамп заиста може да буде одговоран само за стање Баште са ружама испред Беле куће, а изван тога све одређује војни савез демократа и републиканаца, укључујући и ситуацију у Европи. Амерички председник би требало да се запита да ли је у стању да утиче на политику своје земље. У ситуацији какву имамо, на несрећу Запада, и у којој немачка савезна влада активно учествује, има разлога да се замислимо: да ли је паметно да се уочи америчких избора укључимо у нову конфронтацију са Русијом. Најзад, то је реалност у Европи и морамо да признамо да из ње практично немамо излаза. Или ћемо се понашати као суверена држава, или ћемо морати да играмо по правилима НАТО-а. 

Немачка влада је најавила да ће са партнерима у ЕУ и НАТО разговарати о „адекватном заједничком одговору“ на ове „стравичне акције“. Шта мислите да се под тиме подразумева и шта ће бити даље? Следе ли нове санкције? Да ли ће руске дипломате бити протеране? 

– Не желим ни да размишљам о могућој даљој ескалацији. Ово је у великој мери изјава „скројена“ према интересима Лондона. Јер Британци су у контексту „случаја Скрипаљ“ видели да у континенталној Европи постоје прилично велике сумње у то да ли је неопходан наставак политике конфронтације са Русијом. Ово је сада главни фактор који смета онима који стварају нешто што може постати повод за рат. А Лондон је овде у првом плану. А када немачка влада да такву изјаву, у Бриселу у седишту НАТО, прихватиће је са захвалношћу, јер то значи да се на Немце коначно може „извршити утицај“. То нема никакве везе са нормалним међудржавним односима и мирољубивом политичком сарадњом. У току је потрага за разлозима за рат. А већ је било војних инцидената, чији број непрестано расте и подсећа ме на најгора времена Хладног рата. У том контексту, таква изјава се само тако може оценити.  

Односно, то је могла бити операција „под лажном заставом“ коју је извела трећа страна са циљем да изазове управо такву реакцију? 

– Све сте добро разумели. Не смемо изгубити из вида чињеницу да се предузимају све могуће мере, укључујући покушаје уцене градоначелника на острву Риген када је реч о пројекту „Северни ток 2“. Ово је јединствена стратегија којом се бавимо у политичком контексту. Користе се сва могућа средства да би се изазвало захлађење односа између Немачке и Русије. И бог зна шта ће им још пасти на памет. Најгора ствар у овој ситуацији је што имамо посла са пријатељском државом на истоку нашег континента, према којој се стално јача притисак како би се унутрашња политичка ситуација тамо променила и како би се она потчинила Западу. О овоме сам писао у заједничкој књизи са Александром Сосновским. Имамо посла са доследном политиком у овој области. И на крају крајева, Запад не може да се претвара да је ово изузетак. То су само карике читавог ланца који је започет у југословенском Рачку, где се догодио масакр, а овај инцидент везан за Русију можда није последњи случај. Дефинитивно ће бити још један сличан случај. Ово је инсценирани акт чији је циљ да нас увуче у сукоб, тако да се савезна влада више не може скривати под хуманитарном маском. 

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала