Водећи међународни научни часопис: Руска вакцина је и ефикасна и безбедна

© Фото : RDIF press serviceПроизводња прве вакцине против вируса корона
Производња прве вакцине против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Водећи међународни научни часопис „Лансет“ објавио је резултате клиничких испитивања прве у свету вакцине против вируса короне „Спутњик V“ и навео да је та руска вакцина, не само ефикасна у борби против ове вирусне инфекције, већ и безбедна.

Тиме је овај један од најутицајнијих часописа из области медицине одговорио на критике западних медија на рачун руске вакцине против вируса корона.

Како се наводи, главни закључак јесте да вакцина, коју је развио руски научни институт „Гамалеј“, нема никакве озбиљније нежељене ефекте чиме не могу да се похвале већина института који се баве развојем ове вакцине.

Поред тога, у чланку се такође наводе и докази ефикасности вакцине, између осталог да се имунитет организма на вирус корона гради у потпуности захваљујући томе што се она људима даје у два наврата.

„Ниво антитела, који је установљен код добровољаца, био је 1,5 пута већи него код оних који су ову болест прележали, за разлику од британске вакцине, коју развија компанија `АстраЗенека`, где је ниво антитела практично једнак онима који су је прележали“, наводи се у чланку.

Истовремено, највећу бојазан коју је научна јавност изнела по питању руске вакцине, а тиче се коришћења аденовируса као преносиоце имунитета у људски организам, часопис „Лансет“ оправдава тиме да је истраживање показало да пређашњи имунитет код људи не смањује њену ефикасност и не нарушава здравствено стање.

„Установљена је оптимална доза која осигурава стопроцентни имунитет код људи, чак и код оних који су недавно прележали аденовирусну инфекцију“, додаје се.

Посебно се истиче методика двовекторског вакцинисања, будући да управо то омогућава ефикасност код великог броја људи и не долази до ситуације када људски организам одбаци вакцину.

Прочитајте још:

Руска вакцина — како ради и да ли јој се може веровати /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала