Београд је у Вашингтону добио све: Курти о састанку у Белој кући

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Пратите нас
Београд је на састанку у Белој кући у Вашингтону добио све што је тражио, написао је бивши премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти на свом Фејсбук профилу.

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти поручио је да је, како каже, „нелегални косовски премијер Авдулах Хоти јуче у Вашингтону потписао споразум сам са собом“, пренео је Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић у Белој кући - Sputnik Србија
Зашто је за Србију важан економски део споразума из Вашингтона који ће гарантовати Трамп

Курти је у објави на Фејсбук налогу навео да је јучерашња акција показала да се предизборна кампања у Сједињењим Америчким Државама наставља.

„Синоћ су у присуству председника Трампа нелегитимни косовски премијер и аутократски председник Србије потписали споразум сами са собом", оценио је Курти, преноси Танјуг.

Према његовим речима, у тим потписаним документима нема ниједне тачке везане за односе са Београдом, која би се могла сматрати постигнућем делегације из Приштине.

Бивши косовски премијер изнео је низ критика на јучерашњи споразум, за који је навео да иде на штету Приштине, преноси Косово онлајн.

„Мораторијум на питање чланства и оспоравање коришћења Газивода њихови су огромни неуспеси. Сви у нашем региону су свесни да „мини-Шенген“' помаже хегемонији Србије у овом делу Европе“, истакао је Курти.
Председник Доналд Трамп у Овалној соби у Белој кући - Sputnik Србија
Трампова освета Европи /видео/

Злочини и ратна штета, дуг који Србија дугује, како је навео, косовска делегација је игнорисала или заборавила.

„Концесије у Ахтисаријевом плану за манастире и цркве нису морале да се повећавају још више у Вашингтону, као да Србија није добила довољно. Албанци у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу нису одбрањени, а њихови проблем нису ни представљени“, оценио је Курти.

Како је навео, Србија је тражила приступ мору - добила је, тражила је финансије - добила је, затражила је преусмеравање железнице до Мердара - добила је, тражила је „мини-Шенген“ - добила је, тражила да се скине тачка која је, између осталог, подразумевала признавање - и уклоњена је.

„Дакле, нигде није обећано узајамно признање. Напротив, Гренел је признао да је пристао да уклони ту тачку. Шта је ова делегација донела за Косово у односу на Србију, а да није штету, срамоту и опасност“, упитао је Курти.

Како је подсетио, бивши председник Сједињених Америчких Држава Џими Картер једном је рекао да ниједан споразум не може бити дугорочан ако обе стране не победе.

Потписивање споразума у Белој кући - Sputnik Србија
Биланс из Беле куће: Чиста победа Трампа, Србија више добила, Приштина највећи губитник, шамар ЕУ...

„На међународној сцени између Србије и Косова, Србија добија све што циља, а Косово ништа. На економском пољу Србија и даље добија више, прихватањем њеног хегемонистичког положаја у региону, слободан пролаз и трговину на Косову, приступ мору.... Израелу треба захвалити, али признање између Косова и Израела је нешто између наших земаља, уз помоћ Сједињених Држава. Србија нема разлога да буде умешана у косовске односе са Израелом. Не купујемо признање од Израела уступајући суверенитет Србији“, навео је Курти.

Лидер Самоопредељења је истакао да су Газиводе, енергетика, мини-Шенген, путеви Србије кроз КиМ до пре неколико дана били неприхватљиви као теме разговора са Србијом за странке на Косову.

„Ова промена показује колико су недостојни. Отишли су тамо с обећањем о признању, али када је Вучић рекао да нема разговора ако признање не буде елиминисано, нису се усудили да инсистирају. Прихватили су све што је Вучић тражио. Наравно, предизборна кампања у САД се наставља“, закључио је Курти.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала