„Блумберг“: Меркелова неће одустати од „Северног тока 2“

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПутоказ са логом компаније "Норд стрим 2" која руководи изградњом гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Путоказ са логом компаније Норд стрим 2 која руководи изградњом гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Владајућа коалиција немачке канцеларке Ангеле Меркел (ЦДУ/ЦСУ и СПД) неће подржати захтеве да се одустане од завршетка гасовода „Северни ток 2“ због ситуације око руског блогера и опозиционара Алексеја Наваљног, објавио је „Блумберг“ позивајући се на изворе у Бундестагу.

Кандидат за лидера Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Фридрих Мерц је јуче изашао с предлогом да се уведе двогодишњи мораторијум на овај пројект због Наваљног.

Према информацијама извора „Блумберга“, владајућа коалиција то неће подржати јер немачка индустрија снажно подржава пројекат гасовода.

Сматра се и да су дубоке везе између две земље, посебно када је реч о ЦДУ, један од разлога да се реализација пројекта не прекине.

Још једна важан фактор је и непријатељски однос Америке према пројекту и притисак који врши. Индиректно то потврђује саопштење Источног комитета немачке привреде у којем моле Меркелову да реализацију пројекта не доводи у везу са ситуацијом у вези с руским блогером. Председник тог Комитета Оливер Хермес рекао је да би прекид изградње гасовода могао неке европске компаније да кошта милијарде евра.

Ништа мање важан разлог зашто немачке власти не одустају од гасовода је и чињеница да су дужни да исплате компензације у случају прекида пројекта.

Подсетимо, Влада Немачке је објавила 2. септембра да је према оцени специјалиста лабораторије Александар Наваљни отрован супстанцом из групе "Новичок". Неколико немачких политичара је тражило да се заустави или обустави изградња „Северног тока 2“. 

Прошле недеље се по том питању изјаснила и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је изјавила да се питање „Северног тока 2“ и случаја Наваљног морају одвојено посматрати. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала