Бошњачка странка: Демократе да буду окосница нове црногорске владе

Пратите насTelegramOdyssey
Бошњачка странка оценила је да Демократска Црна Гора треба да буде окосница нове власти, те да им изборни резултат за то даје легитимитет.

„У том смислу, имаће подршку Бошњачке странке, а очекујемо и осталих проевропских и грађанских политичких фактора, без обзира да ли ћемо бити дио власти. Тиме би се створила потребна проевропска двотрећинска већина у Парламенту, чиме би се деблокирали одређени процеси и свакако створили услови за свеобухватну друштвену реформу, јачање институција и владавине права у циљу достизања европских стандарда“, наводи се у саопштењу Бошњачке странке.

Сматрају да „није реално да у пракси буде реализована експертска Влада“ узимајући у виду бројне околности, али ако до тога ипак дође, подржали би и једну овакву идеју“, преносе Вијести.

„Ипак, имајући у виду бројне изазове са којима ће се сусрести наше друштво у наредном периоду, посебно у економском делу, у условима пандемије вируса корона, поставља се питање како и на који начин би једна таква Влада наставила бројне започете и планиране капиталне државне пројекте. Такође, занимљиво ће бити и видети на који ће се начин формирати посланички клубови будућег сазива у Скупштини, с обзиром на то да су се предизборне коалиције састављене од хетерогених политичких фактора који имају различите програмске и сваке друге циљеве. То све ће и те како утицати на даље процесе, а свакако и на формирање извршне власти“.

Додају да је Бошњачка странка "кроз своје дјеловање у претходном периоду, показала да не тргује државним интересима и да око кључних, стратешких циљева нема погађања".

Подсећају и да нису били дио владајуће већине, нити Владе, након референдума за независност 2006. године.

„Иако смо у потпуности и безрезервно подржали обнову независности Црне Горе. Такође, свеже је сећање из 2012. и 2016. године када смо одбили понуду ДФ-а да будемо окосница Владе или водимо целу Владу. Тада смо показали да нам није стало ни до фотеља нити личних интереса, како нам последњих дана неки политички актери желе спочитати, већ смо се увек руководили интересима државе Црне Горе и бошњачко-муслиманског народа. Бошњачка странка никада није била сателит ДПС-а или било које друге партије, већ искрен партнер у остваривању кључних државних и националних интереса и увек смо били и бићемо на страни оних где су мањински народи. Међутим, нека укупна јавност процени којим интересима служи Дритан Абазовић који се са четири посланичка мандата представља као ’ослободилац‘ Црне Горе“, наводи се у саопштењу партије чији је председник Рафет Хусовић.

Они су захвалили грађанима који су им дали подршку на изборима.

„Најбољи резултат од оснивања партије, подршка припадника бошњачко-муслиманског народа, потврда је да смо на исправан начин водили политику, водећи се превасходно државним и националним интересима“, пише у саопштењу.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала