Изложба „Јасеновац – право на незаборав“ отворена у Крагујевцу /видео/

CC BY-SA 4.0 / Boris Stromar, cropped image / Spomen područje, Z-3411Јасеновац
Јасеновац - Sputnik Србија
Пратите нас
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, отворио је у Крагујевцу изложбу „Јасеновац – право на незаборав“ и истакао да је Србија пружила руку помирења, а очекује да у данашњој Хрватској имамо савезника у очувању културе сећања на Јасеновац.

Министар Дачић је нагласио да је неопходно јавно и јасно осудити сваку врсту историјског ревизионизма који негира злочине.

Нагласио је да не смемо дозволити насилно, нити перфидно мењање погледа на прошлост и историјске чињенице, јер се тиме релативизују и негирају геноцидне и злочиначке политике према целим народима.

Дачић је посебно указао на то да, уколико не негујемо културу сећања и нисмо на опрезу, ризикујемо да нам се понови трагична судбина.

Улогу у томе, каже, морамо имати сви ми као појединци, али и као друштва и државе у региону Балкана, јер сви заједно, као потомци и жртава и злочинаца имамо одговорност за заједничку будућност.

„Србија је пружила руку помирења, а очекујемо да у данашњој Хрватској имамо савезника у очувању културе сећања на Јасеновац, који мора остати симбол Другог светског рата - страдања Срба, Јевреја, Рома, антифашиста Хрвата и других нација и симбол масовног и беспримерно суровог убијања“, закључио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Он је подсетио да је јануара 2018. године имао прилику да отвори сличну изложбу у згради Уједињених нација у Њујорку, која је била део обележавања Међународног дана сећања на Холокауст.

Ове изложбе су, како је навео, један део нашег напора да очувамо културу сећања, што је уједно и наш допринос одговорном односу према прошлости.

„Не постоји оправдање за одсуство сећања на злодела и за заборав и занемаривање обавеза које из тог сећања произлазе. Одговорно опхођење према историји омогућава нам одговорно делање у данашњем тренутку, јер трагедије попут оних које су задесиле српски и јеврејски народ у Другом светском рату не смемо да заборавимо и не смеју нам се поновити“, рекао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала