Хуманитарни базар у Крњачи – помоћ једанаестомесечној Мињи да дође до најскупљег лека на свету

© Спутњику уступила Живка Матић.Једанаестомесечна беба Миња Матић, оболела од спиналне атрофије мишића.
Једанаестомесечна беба Миња Матић, оболела од спиналне атрофије мишића. - Sputnik Србија
Пратите нас
Једанаестомесечна беба из Крагујевца Миња Матић болује од спиналне атрофије мишића. За лечење јој је потребан најскупљи лек на свету, који кошта више од два милиона долара. Београђани који желе да јој помогну могу то учинити у недељу, 6 септембра од 18 часова, куповином било ког артикла на хуманитарном базару у насељу Дунавски кеј, у Крњачи.

Миња је рођена у 36. недељи као потпуно здрава беба и ништа није указивало да има спиналну атрофију мишића, каже за Спутњик Мињина мама, Живка. Тек око трећег месеца њеног живота, родитељи су приметили да слабије помера руке, ноге готово да није ни померала и да не може да подигне главу са подлоге.

На прегледу у Београду, доктор јој је само подигао руку, која је пала поред тела и он је рекао да сумња на спиналну атрофију мишића, што је једна незахвална болест о којој не жели да прича родитељима док не уради генски тест.

„Нама је после десет дана стигао резултат и испоставило се да Миња болује од те болести. Она је у најкраћем могућем року примила 'Спинразу' и захваљујући том леку, Миња сад дише, сама гута и једе, али она са својих 11 месеци још увек не може да држи самостално главу, не може да пузи, седи, ни да се ротира“, каже Мињина мама.

Лечење Миње кошта 2,4 милиона долара

Додаје да користе мидер кад желе да је ставе у седећи положај, као и вертикализатор да би помало почела да стоји не би ли јој се сви органи вратили, јер она само лежи.

© Фото : Спутњику уступила Живка МатићМиња Матић са родитељима
Хуманитарни базар у Крњачи – помоћ једанаестомесечној Мињи да дође до најскупљег лека на свету - Sputnik Србија
Миња Матић са родитељима
„Кренули смо у борбу за лек 'Злонгесма', реч је генској терапији. То је најскупљи лек на свету, кошта невероватних 2,1 милион долара, плус око 300.000 долара кошта лечење. Са том терапијом очекујемо да ће Миња почети сама да држи главу, седи, да се ротира, пузи и надамо се да ће једног дана и проходати“, каже Мињина мама.

Миња би ту терапију требало да прими пре него напуни две године, како би она деловала. Што пре оде на лечење, терапија ће бити ефикаснија.

Како можемо помоћи Мињи

За помоћ Мињи, пре око месец дана отворен је рачун код хуманитарне организације „Буди хуман“. Сви који желе да помогну Мињи могу то учинити слањем смс-а са поруком 845, на број 3030. Комплетне информације о начинима на којима можете уплатити новац за помоћ Мињи Матић можете добити на линку овде.

До сада је за помоћ малој Мињи скупљено око 156.000 долара. У Крагујевцу је већ одржан један дводневни хуманитарни базар са ког је сав приход уплаћен за лечење Миње. Још један хуманитарни базар одржаће се у Мињином родном граду 12. септембра.

Ових дана одржана је слична манифестација и у Банатском Карловцу. Људи из целе Србије јављају се родитељима са жељом да помогну Мињи.

Београђани који желе да помогну малој Мињи могу то учинити у недељу, 6 септембра од 18 часова, куповином било ког артикла на хуманитарном базару у насељу Дунавски кеј, у Крњачи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала