Немачка: Трошкови прекида изградње "Северног тока 2" и до осам милијарди евра

© Фото : © Nord Stream 2 / Paul LangrockПостављање цеви за гасовод "Северни ток 2"
Постављање цеви за гасовод Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Прекид изградње гасовода „Северни ток 2“ могао би неке европске компаније да кошта милијарде евра, изјавио је председник Источног комитета немачке економије Оливер Хермес, преносе немачки медији.

Како је нагласио, обустава пројекта довела би до губитка великог броја радних места, нарочито у источном делу Немачке.

Истовремено, Хермес је изразио сумњу у то да се споразум о гасоводу може ретроактивно оспорити, јер би то значило да је могуће било који пројекат зауставити „у зависности од политичке ситуације“.

Са друге стране, председник немачког Удружења за гас  „Зукунфт Ердгас“ Тим Келер је изјавио да ће прекид изградње „Северног тока 2“ бити скуп, а да губици могу бити и до осам милијарди евра.

Поред тога, потрошачи ће морати да плате трошкове у износу од четири милијарде евра за изградњу прикључних цеви, које се касније неће користити. Келер је закључио, да ће то довести и до великог раста цене гаса у Европској унији, због смањене понуде.

Подсетимо, Влада Немачке је објавила 2. септембра да је према оцени специјалиста лабораторије Александар Наваљни отрован супстанцом из групе новичок. Неколико немачких политичара су тражили да се заустави или обустави изградња „Северног тока 2“. Међутим, постоје и противници овог става.

Прошле недеље се по том питању изјаснила и немачка канцеларка Ангела Меркел, која је изјавила да се питање „Северног тока 2“ и случаја Наваљног морају одвојено посматрати. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да Берлин није информисао Москву о својим закључцима на тему наводног тровања Наваљног.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала