Парада „морског вука“: Зашто САД пребацују подморнице ка обалама Русије

© Фото : U.S. Department of Defence/Public DomainАмеричка подморница
Америчка подморница  - Sputnik Србија
Пратите нас
Пентагон је послао тајну нуклеарну подморницу „Сивулф“ (USS Seawolf) ка северним границама Русије како би надгледао руте руских нуклеарних подморница. Војни експерти су сигурни да је ово и сигнал Москви.

Американци су помпезно најавили долазак подморнице „Сивулф“ у Норвешку. Фотографије једне од тајних подморница Пентагона објављене су на страницама министарства, на друштвеним мрежама, а командант америчких подморничких снага, вицеадмирал Дерил Кодл поносно је нагласио да долазак „Сивулфа“ показује глобалну природу деловања америчких подморница и способност извршавања задатака у било ком делу Светског океана. 

„Морски вук“ као појачање 

Према речима команданта подморничке групе, контраадмирала Ентонија Карула, пребацивање „Сивулфа“ у Норвешку побољшава ионако велике способности САД у подводном ратовању и потврђује континуирану посвећеност Вашингтона да осигура поморску безбедност на Северу. 

​Америчка морнарица тренутно има три подморнице класе „Сивулф“. Оне су конструисане и изграђене још 1980-их за операције у областима које је непријатељ потпуно контролисао. То су изузетно тихе атомске подморнице које се од других подморница разликују по томе што су невидљиве. Истовремено, на броду носе моћно противбродско и противподморничко оружје: торпеда, мине, ракете „Харпун“ или „Томахавк“. 

Млазни мотор даје подморницама дугим око 100 метара брзину до 35 чворова, док су на брзинама до 20 чворова оне готово нечујне. Било је планирано да америчка морнарица добије око 30 таквих подморница. Међутим, ограничили су се на три: након завршетка Хладног рата, десетине таквих сложених и скупих бродова америчкој флоти једноставно нису биле потребне. 

Пентагон појашњава да је „Сивулф“ у зону одговорности Друге флоте САД (Северни Атлантик) стигао из поморске базе Бангор (држава Вашингтон). Нуклеарна подморница ће засад остати у норвешком Тромсеу, у непосредној близини рута руских подморница

Подсетимо да је Друга флота у САД обновљена пре само неколико година. Током Хладног рата ова формација је била највећа у америчкој морнарици. Флота је била одговорна за Атлантски океан, део Тихог и Северног леденог океана. Бродови и подморнице су учествовали у неколико великих операција. На пример, у блокади Кубе почетком 1960-их. Флота је расформирана 2011. године ради уштеде буџета, али је седам година касније враћена „за сузбијање руске морнарице на северу“. 

„То што раде Американци, може се назвати демонстрацијом заставе“, рекао је у разговору за РИА Новости капетан прве класе, председник Подморничког клуба Санкт Петербурга Игор Курдин. „Тромсе никада није коришћен као стална база за нуклеарне подморнице. Овде се могу одрадити поправке међу путовањима, посада се може одморити. Даље ће се, наравно, „Сивулф“ упутити у зону одговорности Северне флоте Русије, у Баренцево море. Подморница ће вероватно отићи под лед, а август је право време за такву пловидбу“. 

Пољуљани ауторитет

Бивши командант Северне флоте Русије Вјачеслав Попов скреће пажњу на војно-политички аспект ове „демонстрације заставе“.

„САД желе да покажу да арктичко подручје не контролишу само руске поморске снаге“, истакао је адмирал. „Вашингтон намерава да утврди своје војне присуство у региону. Американци су овде водили, воде и наставиће да воде извиђачке мисије. Међутим, руски морнари ће, наравно, пратити њихово кретање.“ 

Индикативно је да је одмах по доласку „морског вука“ шест стратешких бомбардера Б-52 „Стратофортрес“, који могу да носе нуклеарно оружје, учествовало у вежбама са ловцима норвешког ваздушног ваздухопловства. 

Штавише, ескадрила „летећих тврђава“ је прешла ваздушни простор 30 земаља НАТО у Европи и Северној Америци. У изјави европске команде САД наведено је да су такви летови јединствени у оквиру редовних мисија Оперативне групе бомбардера. Мисија „Савезничко небо“ има за циљ демонстрацију солидарности унутар НАТО, повећање борбене спремности и јачање заједничке оперативне сарадње. 

© Фото : Tech. Sgt. Nathan Lipscomb / U.S. Air ForceИндикативно је да је одмах по доласку „морског вука“ шест стратешких бомбардера Б-52 „Стратофортрес“, који могу да носе нуклеарно оружје, учествовало у вежбама са ловцима норвешког ваздушног ваздухопловства. 
Парада „морског вука“: Зашто САД пребацују подморнице ка обалама Русије - Sputnik Србија
Индикативно је да је одмах по доласку „морског вука“ шест стратешких бомбардера Б-52 „Стратофортрес“, који могу да носе нуклеарно оружје, учествовало у вежбама са ловцима норвешког ваздушног ваздухопловства. 

Авиони су били подељени у два тима. Рута прве групе од четири „стратега“ је била изнад Европе. Истовремено, остатак је летео над САД и Канадом. Уз то, авиони Б-52 „Стратофортрес“ су били у интеракцији са пратећим ловцима из различитих земаља НАТО и пунили су гориво у ваздуху. Овако велика и демонстративна вежба авијације, по мишљењу стручњака, такође се може посматрати као сигнал Русији. 

Москве не дрема

У међувремену, Москва не седи скрштених руку и шаље сигнале прекоокеанским колегама. Дакле, прошле недеље у западним медијима је дошло до пометње у вези са појавом руске нуклеарне подморнице у неутралним водама у близини Аљаске. Американци су мислили да се догодила несрећа и одмах су понудили помоћ. 

Америчка подморница - Sputnik Србија
САД послале „сигнал Кремљу“ уз помоћ тајне подморнице

Међутим, Министарство одбране Русије је све смирило: нуклеарна крстарица „Омск“ се плански појавила испод воде у оквиру великих вежби „Океански штит 2020“. Испоставило се да су бродови Пацифичке флоте изводили ракетну паљбу у подручју Беринговог мора. Конкретно, нуклеарна подморница „Омск“, која је недавно прошла модернизацију, гађала је условну мету на удаљености већој од 300 километара противбродском ракетом „Гранит“. А ракетна крстарица „Варјаг“ је ракетом „Вулкан“ уништила циљ на удаљености од 450 километара.  

Министарство одбране је објавило видео снимак: посада „Омска“ се припрема за паљбу, нуклеарна подморница се хитно спушта у воду, чује се одбројавање и команда за лансирање ракете. 

„Наши непрекидно пресрећу авионе НАТО у близини ваздушних граница. То је нормално функционисање: у последње време било их је пуно преко Балтика и Црног мора. Показујемо да и ми не дремамо, већ смо тамо где желимо да будемо“, објаснио је ситуацију Виктор Кравченко, бивши шеф главног штаба руске морнарице. 

Вежбе „Океански штит“ се одвијају у водама од Балтичког мора до Пацифика. Укључене су десетине ратних бродова, подморница, поморске авијације и обалских трупа. Све је почело на Балтику, где су морнари разрађивали акције противподморничке и противваздушне одбране, бродови су испаљивали торпеда и артиљеријску муницију. Недавно је започета следећа фаза вежби Пацифичке флоте: више од 50 бродова и око 40 авиона и хеликоптера ће на обуци извршити десетине борбених задатака. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала