Пентагон: Показаћемо Русији сву моћ наше нуклеарне модернизације

© AP PhotoЗграда Пентагона
Зграда Пентагона - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су покренуле модернизацију сопствених нуклеарних снага као одговор на програм који је недавно покренула Русија, изјавио је заменик помоћника шефа Министарства одбране Америке Роберт Суфер, а како је најавио, завршетак тог процеса очекује се 2030. године.

„Јасно је да се Русија увелико бави модернизацијом својих снага, а ми још увек то нисмо ни почели. Зато ни не можемо да тврдимо да је наша модернизација покренула њихову. Они су били први“, рекао је.

Према његовим речима, САД се налазе на прагу преласка са концептуалне на инжењерску фазу модернизације.

„Отприлике 2030. године и Русија и Кина биће у прилици да увиде сву моћ наше нуклеарне модернизације“, нагласио је.

Истовремено, Суфер је оптужио Русију да је одговорна за трку у развоју нестратешког нуклеарног оружја.

Уследио одговор Русије: Пентагон се крије иза оптужби

Убрзо након ове изјаве огласио се амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов који је рекао да светски систем нуклеарног обуздавања дестабилизује управо Вашингтон тиме што повећава нуклеарно наоружање мале разорне моћи.

Како је рекао, Пентагон се крије иза оптужби како би оправдао сопствена настојања да повећа шансу примене нуклеарног оружја, а као пример навео размештање нуклеарних бојевих глава мале разорне моћи W76-2 на балистичким ракетама „Трајдент 2“.

Руски медији подсећају да је званична Москва у више наврата саопштавала да нема намеру никога да напада, а поготову земље чланице НАТО-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала