Тестови можда откривају лажно позитивне: Ново истраживање Универзитета Оксфорд о корони

© REUTERS / STRINGERВозило за тестирање на вирус корона у Мелбурну у Аустралији
Возило за тестирање на вирус корона у Мелбурну у Аустралији - Sputnik Србија
Пратите нас
Ново истраживање открило је да тестови на вирус корона могу да пронађу трагове инфекције која је прошла пре неколико недеља, што резултира лажним позитивним резултатима који повећавају размере пандемије.

 

Студију су извели стручњаци са Универзитета у Оксфорду, Центра за медицину засновану на доказима и Универзитета западне Енглеске. Открили су да постоји ризик од „лажно позитивних резултата“ због начина на који се спроводи тестирање на ковид 19.

Научници су открили да, упркос томе што су људи са короном заразни само око недељу дана, један тест који се користи за откривање болести и може дати позитивно очитавање недељама након што се пацијент опорави.

Истраживање је показало да тестови могу појачати генетски материјал вируса корона, који није одржив вирус и не може поново да изазове инфекцију.

Професор Карл Хенеган, један од аутора студије, рекао је да постоји ризик да нагли пораст испитивања у Великој Британији повећава ризик од појаве контаминираног узорка и то може објаснити зашто број случајева заражених ковидом 19 расте, али је број умрлих статичан.

„Све више је доказа да највећи број ’нових‘ блажих случајева и људи који су поново позитивни након карантина или отпуста из болница није заразан, већ да они једноставно уклањају безопасне честице вируса са којима се њихов имунолошки систем ефикасно носио“, пише часопис „Спектејтор“.

Професор Хенеган рекао је да су потребни „међународни напори“ како би се избегле „опасности изоловања људи или читавих заједница који уопште нису заразни“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала