Вулин генералном секретару ОДКБ-а Станиславу Засу: Захвални смо што поштујете Србију

© Министарство одбране СрбијеАлександар Вулин и генерал-потпуковник Станислав Васиљевич Зас
Александар Вулин и генерал-потпуковник Станислав Васиљевич Зас - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министар одбране Александар Вулин, у оквиру посете Руској Федерацији, састао се данас са генералним секретаром Организације договора за колективну безбедност (ОДКБ) генерал-потпуковником Станиславом Васиљевичем Засом, саопштило је Министарство одбране.

Вулин је најпре честитао генералу Засу преузимање дужности генералног секретара Организације договора за колективну безбедност (ОДКБ) и пожелео му успех у раду.

На састанку је разговарано о унапређењу сарадње Министарства одбране Републике Србије и ОДКБ-а и изражен обострани интерес за наставак успешне сарадње успостављене у претходном периоду.

„Као војно неутрална земља, Србија веома цени сарадњу са свим својим партнерима и на истоку и на западу. ОДКБ је наш партнер који поштује политику војне неутралности и који високо уважава позицију Републике Србије у међународним односима“, рекао је Вулин.

Он је истакао да према наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Србија води рачуна о војној неутралности и Србија води рачуна да са свим својим партнерима има одличне и најбоље могуће односе. „Зато Србија сарађује са ОДКБ на принципима међусобног поверења, равноправности и партнерства и зато Србија може да учи од ОДКБ и његових чланица“.

„Србија сарађује са ОДКБ и када су у питању обуке, вежбе, када је у питању припрема наших припадника за учешће у мировним операцијама. Веома смо поносни што се овде уважавамо као сигуран, поуздан, транспарентан партнер, као страна која има шта да каже и допринесе када је у питању војно-војна сарадња, како са ОДКБ, тако и билатерално са чланицама ОДКБ“, рекао је Вулин, наглашавајући да је „веома захвалан ОДКБ што поштује Србију, што поштује политику наше војне неутралности и што се позиција и политика нашег врховног команданта Александра Вучића овде разуме, познаје и уважава“.

Генерал Зас је истакао да је „задовољан што је састанак реализован, што је веома конкретан и протекао је у пријатељској атмосфери“.

„Разговарали смо о перспективи наше сарадње. Хтео бих да истакнем да ми имамо сличне или исте ставове о питањима из области геополитике и конкретно у нашем региону, што говори да имамо добру основу за даљи развој сарадње“, рекао је генерал Зас.

„Разматрали смо и нека практична питања наше сарадње која представљају интерес и за Србију и за ОДКБ. Реч је о обуци кадрова и мировним мисијама. Сигуран сам да ће данашњи састанак допринети развоју и унапређењу наше сарадње“, оценио је генерал Зас.

У заједничком опредељењу за наставак активности у оквиру Омладинског форума, министар Вулин и генерал Зас сагласни су да су едукација и стално усавршавање потребни младим генерацијама како би могли боље да сагледају природу савремених изазова, ризика и претњи и њихов утицај на безбедност, али и да размењују искуства у супротстављању различитим облицима угрожавања безбедности, наводи Министарство одбране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала