Научници потврдили: Лед на Антарктику се топи великом брзином

CC BY 2.0 / Flickr / Gary Bembridge / Глечер Калвинг на Арктику
Глечер Калвинг на Арктику - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Према најновијим истраживањима, топљење леда на Гренланду и Анктарктику се за последњих неколико година убрзало, што је изазвало повећање нивоа светског океана.

Британски научници са Универзитета Лидс у сарадњи са колегама из Данског метеоролошког института сакупили су сателитске снимке за последњих 35 година и упоредили су их применом методе упоређивања масе леденог покривача, наводи се чланку часописа „Нејчр клајмат чејнџ“.

Према оцени аутора, од 90-их година 20.века, од када је почело сателитско праћење леденог покривача, ниво светског океана повећао се за 1,8 центиметара, што је уједно и најгори сценарио наведен у најновијем извештају Међувладине експертске групе о климатским променама. Лед са Антарктика је учествовао са 7,2 милиметра, док је лед са Гренланда са 10,6 милиметара.

Последњим мерењима је утврђено да се ниво светског океана повећава за четири милиметра сваке године. Ако се такав тренд настави, очекује се да ће се до краја века ниво мора повећати за 17 центиметара. Овако повећање нивоа ће довести до потапања обала на којима живи 16 милиона људи.
CC0 / пиксабеј / Арктик
Научници потврдили: Лед на Антарктику се топи великом брзином - Sputnik Србија
Арктик

„Знали смо да ће доћи до већег топљења леда, али нисмо очекивали да ће се лед топити таквом брзином“, наводи се у саопштењу научника Тома Слејтера из Центра за поларно посматрање и моделирање климе Универзитета Лидс.

„Топљење леда претиче климатске моделе којима се руководимо, постајемо неприпремљени за ризике које нам доноси већи ниво мора“, каже Слејтер.

Ниво воде у океанима се до сада повећавао на основу такозваног термичког ширења, где се обим воде повећавао на основу њеног загревања. Међутим, последњих пет година ниво се повећава услед топљења ледника.

„У случају да ледени покривач настави да се и даље топи овом брзином, очекује нас повећање нивоа мора за још 17 центиметара. То је довољно да доведе до учесталости олујних удара у највећим светским приобалним градовима“, наводи аутор чланка Ана Хог из школе Земља и њена околина у Лидсу.

Аутори наводе да су они процењивали само удео воде ледника са Гренланда и Антарктика, али да постоје још хиљаде малих ледника, који су последњих година почели да се топе, као на пример ледник Ок на Исланду који се сасвим истопио 2014. године.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала