Полиција у Минску ограђује центар пред протесте опозиције /фото, видео/

© Sputnik / Сергей Самохин / Уђи у базу фотографијаПрипадници полиције блокирају улицу у центру Минска
Припадници полиције блокирају улицу у центру Минска - Sputnik Србија
Пратите нас
Припадници белоруске полиције поставили су ограде око Октобарског трга у центру Минска, где се у недељу очекује неодобрено окупљање опозиције, јавио је дописник Спутњика.

На овом тргу се, између осталог, налазе Палата Републике, као и Дом синдиката, а кроз мали трг долази се до администрације председника Белорусије.

Око сто припадника полиције, укључујући припаднике специјалних снага, нешто касније је распоређено на Октобарски трг. Специјална техника, укључујући возила са воденим топовима, примећена је у близини Трга независности.

У улицама у близини Авеније независности паркирана су возила полиције и хитне помоћи. 

Очекује се да ће у центру Минска у 14 часова бити одржана традиционална велика шетња противника председника Александра Лукашенка.

Саобраћај дуж Авеније независности, која такође пролази кроз Октобарски трг, одвија се несметано,. Следећи трг дуж авеније – Трг независности, на коме се налази зграда владе, градски извршни одбор и доњи дом парламента, још увек није блокиран, али полиција је већ припремила привремене металне баријере, које су тенутно поређане у близини хотела „Минск“.

Ситуација око трга за сада је мирна, а још увек нема ни демонстраната.

МУП Белорусије раније је објавио да су у суботу одржани протести у 18 градова и у њима је учествовало око четири хиљаде људи. На протестима је приведена 91 особа.

У суботу је опозиција позвала своје присталице да се окупе из разних делова Белорусије и Минска, како би се у 14 часова (13 по средњоевропском) окупиле у центру белоруске престонице.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала